«Народ відвернувся від звірячого оскалу опозиції» – Чечетов про результати довиборів

Михайло Чечетов на засідання парламенту, Київ, жовтень 2013 року

Київ – Опозиція заявляє про брутальні фальсифікації на принаймні чотирьох із п’яти округів, де напередодні відбулися довибори народних депутатів. Опозиціонери стверджують: те, як провели ці вибори, свідчить, що сподіватися на чесну президентську кампанію 2015 року марно – мовляв, влада зробить все, щоб Віктор Янукович не залишив Банкову. Натомість депутати-регіонали наголошують: довибори були чесними і прозорами, а невдача опозиції пов’язана із розчаруванням виборців Євромайданом.

На чотирьох із п’яти округів, де напередодні відбулися довибори народних депутатів, кандидати від опозиції програли. Такими є результати підрахунку голосів на виборчих дільницях.

У 94-му окрузі на Київщині попереду Руслан Бадаєв із майже 59% голосів після опрацювання 96% протоколів. У 132-му окрузі на Миколаївщині опрацювали всі протоколи і переміг голова обласної державної адміністрації, член Партії регіонів Микола Круглов. Опозиціонер Аркадій Корнацький поступився йому понад двома відсотками. В окрузі 194-му на Черкащині виграв співаючий ректор Михайло Поплавський із 54% (після опрацювання всіх протоколів), а в окрузі 197-у цієї ж області суперників випереджає опозиційний кандидат Леонід Даценко, маючи 63% голосів (після обробки 99% протоколів). І в столичному окрузі 223-му перше місце за Віктором Пилипишиним – 45% (після обробки всіх протоколів).

Українська опозиція заявила про фальсифікацію. Лідер партії УДАР Віталій Кличко після зустрічі з генпрокурором Віктором Пшонкою наголосив: «Зафіксовано багато порушень…, і в мене чітка підозра, що ці проблемні округи так і залишилися проблемними... Ми впевнені в тому, що влада робить усе, щоб у жодному разі не дати можливості вільному волевиявленню людей».

Your browser doesn’t support HTML5

Підрахунок голосів в ОВК 223 округу: як це було


Рекорд українських виборів

Віталій Кличко також зазначив: екзит-пол показує одні дані, а підрахунки голосів – інші. А стосовно виборчого округу № 223 у Києві різниця між даними екзит-полу і підрахунком голосів – 21% (опитування на виході з виборчих дільниць показало перевагу 17% для кандидата від ВО «Свобода» Юрія Левченка, а після опрацювання всіх протоколів переможцем виявився самовисуванець Віктор Пилипишин, котрий одержав на понад 4% більше від конкурента). Це, зазначають оглядачі, є рекордом для України. І такий сценарій, стверджують опоненти влади, застосують і на президентських виборах 2015 року для збереження на Банковій Віктора Януковича.

Як зауважив в ефірі Радіо Свобода голова Комітету виборців України Олександр Черненко, підстави для оскарження результатів довиборів у п’яти округах є, і в першу чергу це стосується Києва і Миколаєва. За словами Черненка, якщо на попередніх виборах (зокрема, у жовтні минулого року) так званих «тітушок» використовували деінде, тепер цих найманців-провокаторів спортивної статури можна бачити скрізь.

Сьогодні більшість питань вирішили на етапі кампанії або в день голосування через ці «каруселі»
Олександр Черненко
«Сьогодні більшість питань вирішили на етапі кампанії або в день голосування через ці «каруселі». Так, ми в кожному окрузі теж бачили «тітушок» під дільницями і під ОВК. Вони там топталися, можливо, здійснювали більше психологічний тиск на членів комісій, на виборців. Як резерв. До погромів, слава Богу, не дійшло», – зазначив Олександр Черненко.

«Величезна стратегічна помилка» влади

Народний депутат від «Батьківщини» Павло Петренко стверджує: влада, пішовши на брутальну фальсифікацію довиборів і наважившись зробити це саме під час Євромайдану, зробила «величезну стратегічну помилку».

Побиття студентів, потім спроба силового розгону Майдану, зараз – брутальні фальсифікації на виборчих дільницях
Павло Петренко
«Для влади не мають значення ті один-два мандати, які вони в такий нечесний спосіб отримують. Але те, що вони роблять, вони фактично щоразу підштовхують Майдан до того, щоб він ставав усе більш радикальним і з усе серйознішими вимогами до влади. Ми ж бачимо: щотижня відбуваються серйозні провокації влади, які приводять до народного спротиву. Побиття студентів, потім спроба силового розгону Майдану, зараз – брутальні фальсифікації на виборчих дільницях», – перелічує опозиційний депутат.

Опозиція робить усе для перемоги Януковича на виборах-2015 – Чечетов

Натомість заступник голови парламентської фракції Партії регіонів Михайло Чечетов стверджував у коментарі Радіо Свобода, що на цих довиборах ніяких фальсифікацій не було, і їхні результати є чесними та логічними. За словами Михайла Чечетова, такі результати голосування є наслідком розчарування виборцями у Євромайдані, у тих політиках, які дозволяють собі руйнацію пам’ятників і радикальні заклики.

Якщо опозиція ще зруйнує пару пам’ятників, то Вікторові Федоровичу не треба буде і виборчу кампанію робити – все за нього здійснить опозиція і зробить його президентом
Михайло Чечетов
«Опозиція зробила все, щоб ми перемогли. Тобто, щоб перемогли не ми, а здоровий глузд на цих виборах. Я думаю, що якщо опозиція ще зруйнує пару пам’ятників, то Вікторові Федоровичу не треба буде і виборчу кампанію робити – все за нього здійснить опозиція і зробить його президентом. Тобто, народ відвернувся від звірячого оскалу опозиції. Людям уже набрид цей бардак у Києві!» – заявив Михайло Чечетов.

Тим часом опозиція пообіцяла надати прокуратурі наявні в неї дані про спотворення результатів голосування на довиборах і наполягатиме на розслідуванні всіх правопорушень.