Нємцов розповів, як його не впустили в Україну «чекісти»

Борис Нємцов

Російський опозиційний політик Борис Нємцов, якого напередодні не пустили в Україну, розповів Радіо Свобода подробиці цієї події, яка сталася просто в київському аеропорту «Бориспіль». Прикордонники послалися на рішення Служби безпеки України, а в самому відомстві Нємцову не пояснили причини, чому йому відмовили у в’їзді, як і не уточнили, як довго ця заборона триватиме.

У Білорусь я можу приїхати, а в улюблену Україну – ні. І ще одна деталь: у мене є український орден Ярослава Мудрого
– У Київ мене покликали журналісти українського «Громадського телебачення», я збирався відвідати Майдан, оскільки український народ викликає захоплення своєю мужністю, стійкістю і гідністю. Я сів у літак «Аерофлоту». У Києві ми приземлилися близько 7-ї години вечора за місцевим часом. Я абсолютно спокійно вийшов з літака, зустрів, до речі, колишнього міністра закордонних справ Росії Ігоря Іванова. Став проходити прикордонний контроль, і тут обличчя прикордонників дещо змінились, а самі вони заметушилися, забігали, закрили свою стійку і попросили мене пройти до себе. З’ясувалося, що Служба безпеки України – українські чекісти – ухвалили рішення заборонити мені в’їзд на територію країни. При цьому термін, на який заборонено в’їзд, невідомий. Українська прикордонна служба видала мені на руки документ про те, що мені заборонили в’їзд в Україну.

Історія досить неприємна. У 2002 році Лукашенко не пускав мене до Білорусі, але навіть Лукашенко через деякий час все-таки відкрив для мене в’їзд. І ось у Білорусь я можу приїхати, а в улюблену Україну – ні. Є і ще одна деталь: у мене є український орден Ярослава Мудрого. Відверто кажучи, я не уявляю собі, що є ще якась людина на Землі, кавалер українського ордена Ярослава Мудрого, кого б не пускали в країну. Після того, як мені показали документ про заборону на в’їзд, мене посадили в літак, який летів до Москви, і вже вночі я прилетів назад.

– Із цього документа зрозуміло, коли для Вас була встановлена заборона на в’їзд до України?

– Папір готувався заздалегідь. Мабуть, вони побачили в базі даних, що я купив квиток і тут же сфабрикували папір.

– Коли Ви востаннє були в Україні?

Чекаю, коли вони офіційно пояснять причини заборони на в’їзд
– Десь місяць тому, і в’їжджав я абсолютно нормально. Українці дуже радіють, коли я приїжджаю, вони мене добре знають. Я беру участь там у дебатах на теми російсько-українських відносин, газу. Та я і Януковича знаю, насправді, зустрічався з ним неодноразово. Це повний абсурд. Тепер я чекаю, коли вони офіційно пояснять причини заборони на в’їзд. В іншому випадку мої адвокати поїдуть з ними судитися. Я, щоправда, не зможу приїхати в країну, але до Київа буде їздити і судитися з ними мій адвокат, тому що вони повинні пояснити, в чому справа.

Раніше Нємцов був затриманий у Москві за підтримку Євромайдану

Напередодні увечері агентство «Інтерфакс-України» з посиланням на Державну прикордонну службу, повідомило, що у відомстві підтвердили факт непропуску Бориса Нємцова через кордон.

«Ми підтверджуємо факт непропуску через кордон громадянина Російської Федерації Нємцова за дорученням правоохоронного органу», – розповіли в прес-службі відомства.

СБУ ситуацію наразі не коментує.

Російський опозиційний політик раніше заявляв про підтримку Євромайдану. Другого грудня він і 10 активістів руху «Солідарність» були затримані за несанкціоновану акцію на підтримку прихильників євроінтеграції біля посольства України в Москві.

Восьмого грудня депутат Верховної Ради від Партії регіонів Олег Царьов направив запит до правоохоронних органів України з вимогою заборонити в’їзд в країну тим іноземцям, хто, на його думку, є «організаторами заворушень».

Людмила Ваннек, за матеріалами російської редакції Радіо Свобода