Що обере Янукович: переговори чи громадянську війну?

Київ – Якщо влада, опозиція та активісти Євромайдану не підуть на переговори найближчим часом, то в Україні може початися силове протистояння або навіть громадянська війна, вважають експерти. Про необхідність діалогу для виходу з політичної кризи говорять і провладні й опозиційні політики, і колишні українські президенти, і представники громадськості. Однак кожна сторона висуває свої умови, тож за одним столом вони досі не змогли зібратися.

Представники парламентської опозиції не долучилися до круглого столу з пошуку виходу з політичної кризи, який організували колишні президенти України Леонід Кравчук, Леонід Кучма та Віктор Ющенко. Втім, лідер фракції «Батьківщини» Арсеній Яценюк з трибуни Євромайдану заявив, що участь опозиції в переговорах залежатиме від того, як будуть представлені українська влада, активна частина суспільства та європейські політики. Ці вимоги опозиції конкретизував для Радіо Свобода депутат від «Батьківщини» Сергій Терьохін.

Перемовини неможливі, доки не будуть вирішені два питання
Сергій Терьохін
«Перемови неможливі, доки не будуть вирішені два питання. Перше – відставка прем’єра Миколи Азарова та верхівки уряду. Не тому, що майдан цього просить, а тому, що довели економіку країни до знищення. Друге – необхідно звільнити і покарати всіх, хто застосовував силу до учасників Євромайдану і віддавав накази. Аж до міністра внутрішніх справ Віталія Захарченка», ­– зазначає Терьохін.

Другий варіант, який вважає можливим представник опозиції, це повне перезавантаження української влади – перевибори президента та парламенту, які мають відбутися достроково.

Штурм барикад на Євромайдані, 11 грудня 2013 року


Зі свого боку, лідер фракції Партії регіонів Олександр Єфремов звинуватив опозиційних лідерів у тому, що вони не прийшли на круглий стіл Кравчука, бо, мовляв, їм зараз вигідніше підживлювати акції протесту.

Сьогодні ж депутат-регіонал Володимир Макеєнко заявив журналістам, що він за проведення закритого засідання парламенту для врегулювання ситуації в Україні.

Давайте зберемо позачергову сесію. Нехай вона проходить у закритому режимі
Володимир Макеєнко
«Давайте зберемо позачергову сесію Верховної Ради. Нехай вона проходить у закритому режимі: без ЗМІ, без помічників, запрошених», – зазначив він і додав, що, на його думку, вирішення питання в парламенті логічне, оскільки там представлені всі політичні сили.

Чи зустрінуться громада та опозиція з Януковичем?

Президент Віктор Янукович погодився з можливістю вирішення питання на круглому столі. Однак ані в парламенті, ані на круглому столі Кравчука-Кучми-Ющенка, ані на інших майданчиках не анонсується одночасна участь у дискусії глави держави, громадськості та опозиції.

Your browser doesn’t support HTML5

Національний круглий стіл шукає вихід з політичної кризи


У діалозі щодо виведення України з політичної кризи обов’язково повинні брати участь і представники Євросоюзу, заявив лідер партії УДАР Віталій Кличко. Вчора та сьогодні низка європейських політиків висловили свою згоду стати учасниками переговорного процесу і готовність допомогти Україні вийти з політичної кризи. В українському МЗС це вважають крайнім заходом.

З потребою покликати до дискусії представників ЄС погоджується і політтехнолог Тарас Березовець. Однак він зауважує, що найбільшу загрозу нині становить небажання сторін іти на поступки.

Наразі опозиції слід відмовитися від відставки президента. Має відбутися відставка уряду
Тарас Березовець
«Потрібні реалістичні вимоги – наразі опозиції слід відмовитися від відставки президента. Має відбутися відставка уряду. Зрозуміло, що новий прем’єр буде пов’язаний з Януковичем, однак він однозначно має розбиратися в економіці, – вважає експерт. – Поганий мир краще, ніж гарна війна. А влада готується діяти саме в силовому ключі. Президент днями робитиме вибір: або силовий сценарій, або переговори з опозицією. Вони матимуть успіх лише в разі залучення представників Євросоюзу. Непублічні консультації вже тривають, бо сторони намагаються уникнути силового сценарію».

Також політтехнолог констатує, що міліція та інші силові структури вже втомилися від боротьби з народом, і говорить про відмову частини правоохоронців розганяти мирні протести. Подібну інформацію наводять і українські медіа, і користувачі соцмереж. Зокрема, днями з’явилася інформація, що бійці львівського, а потім кіровоградського «Беркута» відмовилися виходити зі свого розташування для придушення мирних протестів.

Березовець та інші політичні експерти припускають, що влада може погодитися на переговори, якщо на цьому більш активно наполягатиме лідер УДАРу Віталій Кличко і якщо він разом з іншими опозиційними лідерами знизить планку своїх умов щодо початку дискусії. Експерти припускають, що Віктор Янукович може погодитися на вимогу про відставку уряду, бо переформатування Кабміну відповідає і його планам.