Пайфер: США на других ролях в Україні

Стівен Пайфер

Сполучені Штати глибоко стурбовані через зростаючу можливість насильства в Україні. Про це заявив у понеділок віце-президент США Джо Байден під час телефонної розмови з президентом України. У вівторок вже у Києві з Віктором Януковичем і представниками української опозиції зустрічається заступник державного секретаря США Вікторія Нуланд, яка теж закликає до розв’язання конфлікту в Україні мирним шляхом. Втім, від початку протистояння між українською владою і опозицією Сполучені Штати залишалися на других ролях, воліючи, щоб на дипломатичному фронті в основному діяли європейські країни. Таку думку в інтерв’ю Радіо Свобода висловив колишній посол США в Києві, а нині співробітник вашингтонського інституту Брукінґса Стівен Пайфер.

– На мій погляд, такий підхід досить розумний і ось чому. Україна близька до Євросоюзу, і в Євросоюзу набагато більший, ніж у Сполучених Штатів, доступ до головних діючих осіб драми, що розігралася в Україні, а саме до президента Януковича і до опозиції. У ЄС більше можливостей вплинути на них. Наскільки мені відомо, Сполучені Штати проводять тісні консультації з європейськими офіційними особами, і між ними існує повне взаєморозуміння. Спільна заява, зроблена послами США та ЄС у Києві, яскраве тому підтвердження.

– Пане Пайфер, щоб не говорили офіційні особи про те, що мова в даному випадку не йде про протистояння Заходу з Росією, мало хто стане заперечувати, що Москва вплинула на рішення Києва відмовитися від угоди з ЄС.

Викликає стурбованість те, що Росія чинить тиск на Україну
– І в Сполучених Штатах, і в Європі викликає стурбованість те, що Росія чинить тиск на Україну, заважаючи їй таким чином обрати свій власний зовнішньополітичний курс. До речі, я би висловив припущення, що саме тому Сполучені Штати воліють залишатися, так би мовити, на других ролях в цій ситуації. Справа в тому, що якби ця проблема переросла в суперечку між США і Росією, це тільки завадило б досягненню мирного політичного рішення. Росія бачить в цій ситуації якусь геополітичну суперечку з Заходом. Але, погодьтеся, ця суперечка отримує зовсім інше забарвлення, якщо Росія веде її з Європейським союзом, а не зі Сполученими Штатами.

Адміністрація президента Обами надає перевагу тихій дипломатії і не говорить про якісь заходи щодо України. Не тисне на адміністрацію й Конгрес. Як довго це може тривати?

Розмови про санкції щодо України йдуть в Конгресі вже майже цілий рік
– Якщо в Україні почнеться потужне придушення протестного руху з застосуванням сили, то Конгрес чинитиме тиск на адміністрацію і вимагатиме застосування до України санкцій. Розмови про санкції щодо України йдуть в Конгресі вже майже цілий рік. Багато законодавців занепокоєні загальним відходом України від демократії. Так що, якщо ми станемо свідками жорстокого придушення, то питання про санкції постане гостріше. У такому випадку позиція адміністрація президента Обами, яка досі без ентузіазму підходила до питання про санкції проти України, може зміниться.

– Якщо подивитися на нинішню ситуацію з точки зору глобальної геополітики, чи є підстави вважати, що рішення України відмовитися від угоди про асоціацію з Євросоюзом є геополітичною перемогою Москви?

Відхід від курсу на європейську інтеграцію є неприйнятним ні для української опозиції, ні для більшості українських громадян
– Я не згоден з тими, хто вважає, що справа обернеться великою геополітичною поразкою Заходу і що Україна відвернеться від Заходу заради підтримання кращих відносин із Росією. Я просто не бачу жодних підстав так вважати. По-перше, сам президент Янукович протягом багатьох років заявляє, що інтеграція з Європою є його пріоритетним завданням. Я не бачу причин сумніватися в його щирості. У всякому разі, він навряд чи може вважати, що тісніші зв’язки з Росією чи вступ України в запропонований Росією Митний союз вигідні йому особисто. По друге, відхід від курсу на європейську інтеграцію є неприйнятним ні для української опозиції, ні для більшості українських громадян. Опитування громадської думки засвідчують, що понад 50 відсотків українців – за тісніші зв’язки з Європою. Більше того, мені здається, що переважна більшість українських бізнесменів із жахом поставилися б до ідеї приєднання до Митного союзу. Вони прагнуть виходу на європейський ринок. Так що Янукович зіткнувся б із серйозними перешкодами, якби він захотів тісніших зв’язків з Росією.

Із колишнім американським послом в Україні Стівеном Пайфером спілкувався Володимир Дубинський, Російська редакція Радіо Свобода