У Криму російські націоналісти спалили прапор ЄС

У Криму російські націоналісти спалили прапор ЄС

Сімферополь – У понеділок в Сімферополі під стінами Ради міністрів Криму активісти російських націоналістичних організацій публічно спалили прапор Європейського союзу. Ініціатор акції, лідер Конгресу російських общин Криму Сергій Шувайников заявив, що спалювання прапорів ЄС «є поширеною в Європі практикою» і таким чином «кримські росіяни демонструють своє негативне ставлення до євроінтеграції». Сергій Шувайников також пообіцяв вішати опозиціонерів на сімферопольському майдані, а учасники акції висловили підтримку чинній владі України, хоч і обізвали президента Януковича «боягузом».

«Геть Європу! Смерть Європі!» – близько сотні, переважно, літніх людей на центральному майдані Сімферополя у понеділок протестували проти євроінтеграції, висловлювали свою підтримку чинній українській владі і звинувачували опозиціонерів у фашизмі. Мітинг під стінами кримського уряду організували місцеві російські націоналістичні організації.

Лідер Конгресу російських общин Криму, депутат кримського парламенту з провладної фракції «Руська єдність» Сергій Шувайников каже, що мітингувальники насамперед виступають проти насильницької зміни влади і закликають опозицію діяти законними методами – через вибори та політичну боротьбу.

«Ми не підтримуємо жодного перевороту, навіть, якщо він у формі Єврореволюції. А тим більше – ті дії, які влаштовують «коричневі» бойовики Тягнибока, які приїхали зі Львова та інших західних областей», – зазначив Сергій Шувайников.

Учасники мітингу в ухваленій резолюції закликали українську владу «припинити політичний і правовий хаос і безлад у Києві та низці західних областей України, що прикривається гаслами «євроінтеграції» і закликами до повалення законної влади». Серед інших вимог – заборонити Всеукраїнське об’єднання «Свобода», ухвалити закон про заборону екстремістських організацій і зупинити «інформаційний терор» та «підбурювання громадян через олігархічні телеканали».

Використання етнічних факторів під час політичної кризи є дуже небезпечним – експерт

Разом з тим Сергій Шувайников у своєму виступі під час мітингу пообіцяв вішати опозиціонерів. «Якщо вони не припинять своїх агресивних дій, то ми їх повісимо, тут на цьому майдані. Як свого часу висів фашист Муссоліні догори ногами. Ми теж мирні люди, але, якщо буде переворот, то за нами не стоятиме!» – заявив Сергій Шувайников.

Зрештою він разом з кількома соратниками підпалив прапор Євросоюзу, пошитий однією з присутніх бабусь. Після цього учасники мітингу провели ходу до будівлі Верховної Ради Криму. Правоохоронці в перебіг акції не втручалися.

Експерт-конфліктолог Ігор Семиволос вважає дуже небезпечним використання етнічних факторів під час суспільно-політичної кризи, яку переживає Україна.

«В цьому конфлікті є спроби перевести із громадсько-політичних причин, які були викликані прорахунками уряду і злочинами МВС проти мирних демонстрантів, на етнічні рейки. Це – свідома маніпуляція, яка може призвести до непередбачуваних і дуже небезпечних наслідків», – зазначає Ігор Семиволос.

На думку експерта, етнічні маркери в конфліктах можуть стати такими лініями розлому, які потім уже не подолати.