У Криму тривають Євромайдани, кримський парламент проти

Євромайдан у Сімферополі, 27 листопада 2013 року

Сімферополь – У Криму тривають і розширюються громадські акції на підтримку асоціації України з Євросоюзом. Сьогодні учасники кримських Євромайданів передали до Почесного консульства Литви в Криму послання кримчан із закликом підписати у Вільнюсі угоду про Асоціацію. Водночас, десятки, а за деякими даними сотні, кримчан поїхали до Києва для участі в акціях, що тривають на майдані Незалежності. Разом з тим, кримський парламент у середу ухвалив постанову про підтримку рішення Кабміну України про зупинку євроінтеграції і засудження дій опозиції, яка виступила проти цього.

Уже третій день щовечора у центрі Сімферополя, Феодосії та Євпаторії сотні кримчан виходять на «єврочаювання» – акцію на підтримку підписання угоди про асоціацію України з ЄС. У середу до них приєдналися жителі Красноперекопська, Бахчисарая, Керчі та Ялти. Завтра – має підключитися Джанкой та Алушта, розповів один зі співорганізаторів кримського Євромайдану Андрій Щекун.

Андрій Щекун і петиція президенту Литви


«У Сімферополі продовжується акція «Я обираю ЄС» – на майдані Леніна із 7-ї до 9-ї години вечора. Виникла ініціативна група, яка вчора написала листа шановній пані Грібаускайте, президента Литви і сьогодні ми прийшли сюди, щоб передати їй цю подяку за її натхнення за підтримку курсу українського народу до Європейського союзу», – розповів Андрій Щекун.

У середу він разом з іншими активістами кримського Євромайдану передав через Почесне консульство Литви в Сімферополі символічного листа з подякою президенту Литовської Республіки Далі Грібаускайте. За словами співорганізатора кримського Євромайдану Сергія Мокренюка, його підписали кілька сотень кримчан, які з неділі беруть участь у щоденних акціях проти зупинення урядом України підготовки до укладення угоди про асоціацію з Європейським союзом.

Your browser doesn’t support HTML5

Кримчани дякують президенту Литви за підтримку євроінтеграції


У листі, зокрема, висловлюється подяка від кримчан «за підтримку українського народу в його прагненні долучитися до європейської спільноти та сприяння в підписанні асоціації з ЄС». У консульстві прийняли звернення й пообіцяли передати до Вільнюса найближчим часом.

Парламентська більшість – за «дружні зв’язки з регіонами Росії»

Цього ж дня у Сімферополі пройшли акції проти євроінтеграції, їх провели місцеві регіонали і комуністи. Під час мітингу під стінами Верховної Ради Криму його організатори поклали під стінами парламенту два манекени, які зображали обійми двох напівголих чоловіків.

Акція проти євроінтеграції, Сімферополь, 27 листопада 2013 року


Тим часом сам кримський парламент на своїй сесії підтримав рішення Кабінету міністрів України про зупинку підготовки до підписання угоди про асоціацію з Євросоюзом. Верховна Рада автономії також засудила «деструктивні дії» опозиції і постановила «зміцнювати дружні зв’язки з регіонами Російської Федерації та інших країн».

Your browser doesn’t support HTML5

Кримський парламент виступив проти євроінтеграції


У залі парламентських засідань депутати і працівники секретаріату парламенту до сесії розвісили плакати «Ні вимогам Євросоюзу про підвищення тарифів, скорочення робочих місць, закриття підприємств!», «Ні шантажу відставних єврочиновників!» і «Ні євроінтеграції за рахунок простих людей!».

Спікер парламенту автономії, регіонал Володимир Константинов на сесії заявив, що урядове рішення не лише захищає національну безпеку України, але й відповідає інтересам більшості кримчан. «Це акт великої політичної мужності, що демонструє високу ступінь відповідальності влади та вміння діяти в інтересах народу».

Виступаючи на сесії депутати від Партії регіонів закликали керівництво України «не об’єднуватися з тими країнами, які 70 років тому убивали наших громадян», а також попереджали, що після підписання угоди про асоціацію з ЄС «Україну втягнуть в НАТО». Комуністи, представники партії «Руська єдність», а також деякі регіонали вимагали вступу до Митного союзу.

Сьогодні Схід – це світанок зорі людства і початок сутінок Європи
Лентун Безазієв
«21-ше століття – це століття розквіту економіки східного євразійського простору. Сьогодні Схід – це світанок зорі людства і початок сутінок Європи», – заявив член фракції «Регіони Криму» Лентун Безазієв.

Кримські татари – за продовження євроінтеграції

Настане час, коли Україна і цей, нині чинний президент, підпишуть цю угоду з ЄС, і багатьом з вас буде соромно
Рефат Чубаров
За рішення проти євроінтеграції проголосували депутати усіх фракцій, окрім фракції Курултаю-Руху. «Запевняю вас, настане час, коли Україна і цей, нині чинний президент, підпишуть цю угоду з ЄС, і багатьом з вас буде соромно», – зазначив лідер Меджлісу Рефат Чубаров.

Тим часом керівник міжнародного відділу Меджлісу Алі Хамзін повідомив, що, за його інформацією, сотні кримських татар вирушили на Євромайдан до Києва з метою підтримати асоціацію України з Європейським союзом. За його словами, Меджліс ставиться позитивно до цієї громадської ініціативи.

Сам Алі Хамзін разом із визнаним лідером кримських татар, народним депутатом України Мустафою Джемілєвим в середу вилетів до Вільнюса. Обидва збираються переконувати керівництво ЄС та країн його членів підтримати євроінтеграційні прагнення кримських татар та українського народу.