Росія розбере Україну цеглина за цеглиною (європейська преса)

Київ – Якщо Україна відмовиться від зближення із Заходом, то рано чи пізно впаде в обійми Росії. Так оцінює геополітичні перспективи України в разі її відмови від євроінтеграції польська газета Rzeczposoplita. Видання ставить запитання, наскільки успішною можна вважати політику нинішніх і колишніх українських керманичів, якщо країна з ресурсами, вдвічі більшими за ті, що має Польща, забезпечує рівень життя, як у пустельному та авторитарному Алжирі. Зближення з ЄС могло б переламати такий невтішний хід історії, пише Rzeczposoplita. Тим часом європейська преса наразі не відреагувала на те, що активну участь у Євромайдані беруть студенти й що десятки тисяч із них по всій країні оголосили страйк.

У статті під назвою «Обдурений Київ» редактор польської щоденної газети Rzeczpospolita Богуслав Хработа пише, що рішення Віктора Януковича відмовитися наразі від підписання угоди з ЄС і домовитися натомість з Росією є наївним. Україні не вдасться зберегти свою незалежність, пише автор. Балансування на цивілізаційній межі в її випадку не є можливим, на його переконання. Україна – не Швейцарія.

Якщо Україна повернеться спиною до Заходу, то це означатиме, що рано чи пізно вона впаде в обійми Росії, пише Rzeczpospolita. Зближення з ЄС допомогло б впорядкувати перевернуту догори дригом економіку, осучаснити роз’їдену корупцією державу, реформувати застарілу правову систему. Просто вражає, що держава з ресурсами, вдвічі більшими, ніж, приміром, у Польщі, може забезпечити своїм громадянам рівень життя, не вищий, ніж у пустельному Алжирі, пише Rzeczpospolita. Відмова від реформ, від зміни державного апарату (а Росія цього й не вимагає), може призвести до катастрофи. «Москва буде розбирати Україну цеглина за цеглиною», підсумовує Богуслав Хработа.

Інше польське щоденне видання Gazeta Wyborcza подає інтерв’ю президента Польщі Броніслава Коморовського, в якому він заявив, що ЄС недооцінив силу російського шантажу на Україну. На його думку, цей шантаж і змусив українську владу зупинити процес підготовки до підписання угоди з Євросоюзом. Він також зауважив, що західний світ не може з цим погодитися.

Французька щоденна газета le Figaro в матеріалі під назвою «Київ таки намагатиметься підписати угоду з ЄС» пише про заяву прем’єр-міністра Миколи Азарова, в якій той запевняє: процес перемовин щодо підписання угоди про асоціацію триватиме й Україна докладатиме зусиль, аби наблизитися до європейських стандартів. Видання пов’язує цю заяву з мітингами на підтримку євроінтеграції в Києві, що тривають вже шостий день під гаслом «Ганьба!». Мітингувальників видання називає «проєвропейською опозицією», про роль студентів не згадує.

Онлайн-версія Deutsche Welle пише про те, що, ухвалюючи рішення щодо євроінтеграції та співпраці з Росією, Віктор Янукович дотримується стратегії утримання особистої влади. Таку думку висловили більшість опитаних виданням аналітиків. Вони наголошують на тому, що Віктор Янукович керується своїми власними політичними інтересами і діє при цьому ситуативно. Отож, доля України залежить виключно від того, який вибір Янукович робить між власними та державницькими інтересами, пише Deutsche Welle.