Ймовірність ухвалення євроінтеграційних законопроектів «50 на 50» – Єфремов

Верховна Рада України, Київ, 19 листопада 2013 року

Київ – Віктор Янукович не дав команду фракції Партії регіонів голосувати за проекти євроінтеграційних законів. Саме так, за словами представників опозиції, пояснюється чергове перенесення розгляду законопроектів про прокуратуру, про зміни до виборчого законодавства та про лікування засуджених за кордоном. Натомість регіонали запевняють, що ухвалення євроінтеграційного пакету зриває саме меншість, яка подала сотні поправок до названих проектів законів.

Комітет із парламентського співробітництва з ЄС зміг домовитися з представниками Європи про допомогу Україні у разі суттєвого погіршення торгових відносин між Україною і Росією, які спричинять збитки України у разі підписання угоди про асоціацію з Євросоюзом. Про це заявив позафракційний депутат Петро Порошенко.

«Це добра воля наших європейських партнерів. Вони не схвалюють некоректну, м’яко кажучи, поведінку Росії стосовно України, яка перешкоджає вільному визначенню, цивілізаційному вибору українців, як їм надалі розвиватися, і готові надати цю допомогу», – повідомляє Порошенко.

Фракція Партії регіонів нічого не обіцяє

Утім, парламентська більшість і опозиція так і не домовилися щодо жодного з євроінтеграційних законопроектів. Про це керівник фракції Партії регіонів Олександр Єфремов сказав на брифінгу в парламенті. Він додав, що законопроект про можливість лікування засуджених за кордоном, який дозволить вирішити «питання екс-прем’єр-міністра Юлії Тимошенко», досі не готовий до розгляду.

Що стосується законопроектів щодо прокуратури та виборів, вони можуть бути проголосовані, якщо всі сторони виконають свої зобов’язання
Олександр Єфремов
«Законопроекти щодо лікування за кордоном, у тому варіанті, в якому їх подали, безграмотні. А той варіант, який має напрацьовуватися робочою групою, ще не готовий. Що стосується законопроектів щодо прокуратури та виборів, вони можуть бути проголосовані, якщо всі сторони виконають свої зобов’язання. За відчуттями, які є на сьогоднішній день, «50 на 50» щодо ухвалення цих законопроектів», – каже Єфремов.

Основною причиною, чому законопроекти не готові до розгляду, Олександр Єфремов назвав те, що опозиційні депутати подали сотні поправок до них. Зокрема, щодо проекту закону про лікування засуджених за кордоном, над яким працює парламентська робоча група, за словами Єфремова, надійшло 8 аркушів поправок від фракції УДАР.

Автор цих поправок, депутат від УДАРу Валерій Пацкан заявив Радіо Свобода, що мав на меті лише вдосконалити документ.

«Я вислухав усіх і під кінець робочої групи висловив пропозицію відомих правозахисників України. Це не моє бачення – це бачення відомих правозахисників. Вони дали своє бачення виходу з цієї ситуації», – переконує Пацкан.

Янукович заб’є гол у власні ворота – Яценюк

Голова фракції «Батьківщина» Арсеній Яценюк заявив, що опозиція відкликає свої правки до закону про прокуратуру, за винятком тих, на яких наполягає Венеціанська комісія. Це, за його словами, стосується і змін до виборчого законодавства. Щодо проектів законів про лікування ув’язнених опозиція пішла «на всі компроміси», наголошує Яценюк. На його думку, регіонали не хочуть розглядати закони, ухвалення яких є передумовою підписання угоди про асоціацію з ЄС через те, що не отримали відповідної вказівки від президента Віктора Януковича.

Ми готові на будь-які компроміси, ми голосуємо за все
Арсеній Яценюк
«Віктор Янукович постійно хоче м’яч зі своєї частини поля перекинути на частину поля опозиції. Ми йому назад повернули його і сказали: «Віктор Федорович, грайте краще!» Ми готові на будь-які компроміси, ми голосуємо за все. Тому, мені здається, що Янукович заб’є гол у власні ворота», – наголошує Яценюк.

Оскільки більшість та опозиція не домовилися щодо пакету євроінтеграційних законопроектів, їм не вдалося узгодити і питання про включення цих документів у порядок денний. Відтак, у вівторок, 19 листопада, Верховна Рада розглядала закони у другому читані, які не потребують окремого голосування для включення у порядок денний.

Погоджувальна рада керівників фракцій вирішила у четвер, 21 листопада, розпочати роботу у сесійній залі з розгляду євроінтеграційних законів.

Верховна Рада вже кілька разів не спромоглася ухвалити порядок денний на всю сесію. Через це на кожному пленарному тижні вона приймає тижневі плани роботи.