«Російські марші» у Криму проти євроінтеграції України не були масовими

Учасники «Російського маршу», Сімферополь, 4 листопада 2013

Сімферополь – Традиційні масові заходи проросійських сил Криму, присвячені «Дню народної єдності», що 4 листопада офіційно відзначається в сусідній Росії, цього разу зібрали дещо більше учасників, аніж кілька останніх років. Водночас, «Російські марші» знову показали, як відзначають експерти, відсутність єдності серед проросійських сил півострова і невелику їхню популярність у кримчан.

Під барабанний бій майже півтисячі активістів козачих і проросійських організацій у Сімферополі і три сотні – у Севастополі взяли участь у «Російських маршах». У Сімферополі ввечері 3 листопада до маршу приєдналися активісти молодіжних радикальних об’єднань, які запалили фаєри, а деякі з них «зігували» та кричали: «Один за всіх – всі за одного!» Наступного дня в Севастополі на марші відвертих неонацистських проявів не було, але приїхали ті ж козаки з кількох регіонів Криму.

Геннадій Басов


В обох містах головним спікером був голова партії «Російський блок» Геннадій Басов, який заявив, що учасники маршу виступають за єднання росіян, українців і білорусів.

«Ми хочемо, щоб білоруси, росіяни та українці були братами! Зараз, у цей складний час, коли політики намагаються нас розділити і зробити з нас ворогів, нам необхідно об’єднатися, консолідуватися і вийти всім разом для того, щоб захищати нашу ідею, нашу землю, нашу батьківщину, нашу культуру і нашу мову!» – заявив на мітингу у Сімферополі Геннадій Басов.

Під час цієї акції представники «Російського блоку» несли плакати за Митний союз, скандували: «Крим-Росія-Москва!» і «Три країни – один народ!». Наприкінці заходу в Сімферополі група агресивних молодих людей в масках намагалася підпалити прапор Європейського союзу, зрештою, коли це не зовсім вдалося, порвали його і топталися ногами.

Ні єдності, ні масовості

Ще одна акція на честь російського «Дня народної єдності» пройшла у Сімферополі окремо. Тут півтори сотні активістів іншої проросійської партії, «Руська єдність», теж мітингували проти євроінтеграції і за Митний союз.

Негативна реакція частини кримчан на зміну зовнішньополітичного курсу України, яку демонструє нинішня влада, цілком очікувана і зрозуміла, вважає сімферопольський політичний аналітик Микола Семена. За його словами, європейська тема не надто популярна в Криму і раніше, і зараз. Водночас, те, що «Російський блок» і «Руська єдність» навіть на такі «розкручені» у мас-медіа заходи, як «Російські марші» здатні мобілізувати максимум лише півтисячі осіб, свідчить, що ці політичні сили залишаються на маргінесі кримської політики, зазначив експерт.

«Руський марш» у Сімферополі