В МЗС Росії заявили, що обговорять із Україною її вступ до Митного союзу перед самітом «Східного партнерства»

Григорій Карасін, архівне фото

Росія і Україна проведуть низку консультацій, серед того на рівні міністрів закордонних справ, із приводу участі Києва в Митному союзі ще до саміту учасників програми ЄС «Східне партнерство» в листопаді у Вільнюсі, заявив сьогодні заступник голови МЗС Росії Григорій Карасін.

Як сказав він російському агентству «РІА «Новості», Москва далі готова «ділитися з українськими партнерами аргументацією на користь євразійського напряму інтеграції» і розраховує, що аргументи російської сторони Україна сприйме «правильно».

За словами чільного російського дипломата, підготовці згаданих консультацій були присвячені його переговори з українським колегою, заступником голови МЗС Русланом Демченком, що відбулися раніше сьогодні в Києві.

Останнім часом чільні російські посадовці майже щодня виступали зі все новими заявами про те, яких величезних, за їхніми словами, втрат зазнає Україна в разі підписання угоди про асоціацію і зону вільної торгівлі з ЄС і які величезні вигоди, як вони стверджують, принесе натомість її членство в Митному союзі під проводом Росії.

Україна розраховує, що на саміті учасників «Східного партнерства» підпише з Євросоюзом угоду про асоціацію, а це, як заявляли в Росії, остаточно виключить можливість вступу Києва до Митного союзу.

Україна прагнула домовитися з Митним союзом про співпрацю в інших форматах, без повного членства, але Москва відкинула ці пропозиції.