Час, відведений на підготовку Договору про асоціацію, витратили на поділ влади – експерт

Уряд України дав Європі причини сумніватись у відданості реформуванню економіки та політичної системи відповідно до європейських стандартів, боротьбі з корупцією та ін. Про це в інтерв'ю «Голосу Америки» розповіла дослідниця Королівського інституту міжнародних відносин «Четем Хаус» Орися Луцевич.

«Мені здається, що український уряд певний період обирав закритість, яка була спричинена переділом влади у країні. Час, який був даний для підготовки Договору про асоціацію, для структурних реформ всередині України – був втрачений», – підкреслила Орися Луцевич. Вона вважає, що якщо Україна не виконає вимог ЄС, Угоду про асоціацію не буде підписано. «Умови ЄС, це не лише відміна вибіркового правосуддя, а і реформа виборчої та судової системи. У цих напрямках повинні відбуватись принаймні якісь кроки», – зауважила Луцевич.

Експерт переконана – якщо угоду про асоціацію не буде підписано восени, Україна втратить шанс на зближення з ринком ЄС, хоча співпраця на багатьох рівнях між ЄС та Україною буде продовжена.

Між тим, у разі підписання угоди, на думку Орисі Луцевич, Україна відчує позитивні зміни від зближення з ЄС перед усім по трьох основних напрямках. «По-перше, це модернізація як державної системи, так і ринку. Друге – це іноземні інвестиції. І нарешті – візова лібералізація та свобода пересування, яке буде прописана у цій угоді», – зазначила Луцевич.

«Для Європи асоціація з Україною означає поширення правил гри, які існують в Європейському Союзі на Україну. Це означає, що на кордоні з ЄС з'явиться певна стабільність та передбачуваність», – вважає експерт.

Раніше кабінет міністрів України схвалив текст Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом. Посол ЄС в Україні Ян Томбінський назвав це рішення важливим і рішучим кроком. Більшу частину тексту становлять розділи, присвячені економічному співробітництву. Загалом у проекті угоди 7 розділів.

Головними принципами для посилення відносин між сторонами угоди є «верховенство права, належне врядування, боротьба з корупцією, боротьба з різними формами транснаціональної організованої злочинності й тероризмом, сприяння сталому розвитку і ефективній багатосторонності», а основу для відносин сторін становитимуть принципи вільної ринкової економіки.