Чи воюють українці у Сирії?

Київ – Посол Сирії в Україні Мохамед Саїд Акіль закликає Україну не підтримувати збройного вторгнення в Сирію. На прес-конференції у Києві він також звинуватив деяких українських громадян у підтримці сирійської опозиції. Заява сирійського дипломата викликала гостру реакцію українського МЗС.

«Терористи із 83 країн світу воюють, у тому числі з України, на жаль. Але ми тут не можемо говорити про їхню чисельність, оскільки коли терористи гинуть, їхні побратими тіла спалюють, щоб їх ніхто не міг упізнати», – заявив посол Сирії Мохамед Саїд Акіль.

Міністерство закордонних справ України вважає таку заяву Акіля неприйнятною і безпідставною, такою, що «не відповідає характеру відносин між народами двох країн».

В офіційному коментарі МЗС йдеться про те, що такі заяви мають бути підтверджені офіційними достовірними фактами, які в даному випадку відсутні.

У них немає даних щодо участі громадян України у сирійських військових діях
Євген Перебийніс
«У нас є офіційна нота МЗС Сирії, отримана на прохання нашого посольства у Сирії, про те, що у них немає даних щодо участі громадян України у сирійських військових діях», – заявив у розмові з Радіо Свобода речник міністерства Євген Перебийніс.

Голова ж меджлісу кримськотатарського народу, народний депутат Мустафа Джемілєв, хоча він і проти того, щоб громадяни України брали участь у конфлікті в Сирії, називає один приклад.

Щодо ситуації у Сирії, то меджліс вважає, що це – не наша війна
Мустафа Джемілєв
«Джапаров Абдула, так звати хлопця, котрий у Сирії загинув. Тіла його не привезли. Він сповідував ідеологію ісламської організації «Хізб ут-Тахір». Щодо ситуації у Сирії, то меджліс вважає, що це не наша війна, ми проти того, щоб наші молоді люди їхали туди на війну», – сказав Радіо Свобода Мустафа Джемілєв.

Щоправда, за словами кореспондента ВВС Енвера Абібули, родина Джапарова спростувала інформацію про загибель Джапарова.

«Його батько каже, що це неправда і що буцімто Абдула працює у Туреччині, де заробляє собі гроші», – розповів журналіст.

Сирійський дипломат розкритикував Обаму

Закликаючи Україну не підтримувати збройного вторгнення в Сирію, Мохамед Саїд Акіль висловив сподівання, що експерти ООН знайдуть об’єктивні докази того, що хімічну зброю застосували опозиціонери. Він також розкритикував колоніальну, за його словами, політику, яку нібито впроваджують на Близькому Сході країни НАТО, Ізраїль та окремі арабські держави.

Ініціатором такої політики сирійський дипломат назвав США, а в розгортанні збройного конфлікту у Сирії з використанням хімічної зброї звинуватив президента США Барака Обаму.

На початку конфлікту в Сирії президент Обама заявив, що використання такої зброї стане «червоною рискою»
Мохамед Саїд Акіль
«На початку конфлікту в Сирії президент Обама заявив, що використання такої зброї стане «червоною рискою». Ми вважаємо це підготовкою громадської думки для використання цього сценарію, який здійснили у серпні цього року бандитські формування і терористичні групи, створені під крилом Заходу», – заявив сирійський дипломат.

США і Франція раніше оприлюднили дані розвідок, із яких випливає, що в Сирії 21 серпня був завданий хімічний удар проти цивільного населення, і його вчинили війська уряду країни. Росія і Китай називають ці дані непереконливими. Втім, комітет Сенату США з закордонних справ у вівторок увечері санкціонував кампанію в Сирії, щоб покарати Дамаск за ймовірне застосування хімічної зброї. Президент США Барак Обама виступає за «обмежену» воєнну акцію. Щоб приступити до дій, Білий дім має запевнитися підтримкою обох палат Конгресу.

Президент України Віктор Янукович раніше заявив, що Україна виступає проти можливого іноземного втручання у сирійський конфлікт.