Економічний тиск Росії лише наближає Україну до асоціації з ЄС – експерт

Київ – Росія відреагувала на підготовку до підписання угоди про асоціацію України з Європейським Союзом блокуванням українського експорту, констатують експерти. Утім, навряд чи економічний тиск матиме вигідний для Москви результат, зауважують вони. Розгортання економічної війни лише віддаляє Україну від Росії і спонукає її до прискорення євроінтеграційних процесів, зазначають політологи.

Росія порушила низку міжнародних догорів, заблокувавши експорт з України, заявляє політолог Олександр Палій. За його ловами, це негативно вплине лише на реноме Росії, а от її українсько-російські відносини від цього не погіршаться, оскільки погіршуватися їм уже нікуди.

«Це порушення договорів між Україною та Росією «Про дружбу» від 1997 року, «Будапештського меморандуму» 1994 року і угод в межах СОТ про невикористання торгів у політичних цілях. Це останнє, що залишається у Росії для тиску на Україну. Осад залишиться, довіри як немає, так і не буде між керівництвом обох країн», – зазначає Палій.

Росія без оголошення жодних війн не веде – Марков

Натомість російський політолог Сергій Марков переконує, що керівництво Росії лише шкодує з приводу того, що Україна обрала «самовбивчий», за його словами, шлях до підписання угоди про асоціацію з Євросоюзом. А от примушувати Україну до зміни вектору інтеграції, зокрема, методом економічного тиску Кремль не зацікавлений, наголошує Марков.

Це ніяка не торговельна війна Росії з Україною. Можливо, це конфлікт між господарюючими суб’єктами
Сергій Марков
«Це ніяка не торговельна війна Росії з Україною. Цю версію ми можемо однозначно відкинути. Можливо, це конфлікт між господарюючими суб’єктами. Це не російський стиль дій. Росія без оголошення жодних війн не веде», – запевняє Марков.

Україну карають поки профілактично, за «неправильний» вибір – Фесенко

Утім, економічна війна проти України лише починається, вважає керівник Центру прикладних політичних досліджень «Пента» Володимир Фесенко. Нині неможливо передбачити, скільки вона триватиме, але її наслідками стануть лише пришвидшення євроінтеграційних процесів в Україні та збільшення частки населення, яка сприймає Росію негативно, каже політолог.

Це лише попередження. Можливо, більше проблем ми можемо отримати після Вільнюського саміту, якщо угода з Євросоюзом буде підписана
Володимир Фесенко
«Україну карають, поки профілактично, за «неправильний» вибір. Це лише попередження. Можливо, більше проблем ми можемо отримати після Вільнюського саміту, якщо угода з Євросоюзом буде підписана. Нинішня конфліктна ситуація у відносинах України і Росії може вплинути на деяких європейських політиків, як стимул підписати угоду з Україною, попри достатньо серйозні проблеми. Для деяких європейських політиків – це прямий сигнал, що Росія поводиться нецивілізовано», – зауважує Фесенко.

Україна має прилаштовуватися до нової реальності – Погребінський

У свою чергу директор Київського центру політичних досліджень та конфліктології Михайло Погребінський відзначає, що у Росії немає іншого виходу, крім чинити перепони завезенню українських товарів. На його думку, після років двовекторної зовнішньої політики України ситуація набуває однозначності.

Росіяни прийняли для себе рішення. Це природна зміна, мотивована українським вибором
Михайло Погребінський
«Очевидний натяк на те, що Україна має прилаштовуватися до нової реальності. Протягом довгого часу політична поведінка українського бізнесу не мала жодних наслідків для торгівлі з Росією і, врешті, це закінчилось. Росіяни прийняли для себе рішення: ви працюєте проти інтересів Росії, ми будемо працювати для інтересів російського товаровиробника. Це природна зміна, мотивована українським вибором», – каже Погребінський.

Російські митники фактично заблокували весь український експорт до Росії, заявила Федерація роботодавців України. Російська митниця та українське Міністерство закордонних справ утримуються від будь-яких коментарів.