Футбол: «Чорноморець» наближає відставку Блохіна

Президент «Динамо» Ігор Суркіс (ліворуч) призначив Олега Блохіна головним тренером команди наприкінці вересня 2012 року

Київське «Динамо» опускається все нижче в турнірній таблиці української футбольної прем’єр-ліги. Слідом за «Шахтарем» підопічних Олега Блохіна переграли опоненти з одеського «Чорноморця», які діяли на тлі втоми після виснажливого матчу Ліги Європи. Друга поспіль поразка відправила динамівців на восьме місце в турнірній таблиці – слідом не тільки за очевидними конкурентами з «Шахтаря». «Металіста» чи «Дніпра», а й за середняками – «Зорею», «Ворсклою», «Чорноморцем» і донецьким «Металургом». Сусідами «біло-синіх» стали гравці запорізького «Металурга», який залишився в еліті українського футболу лише завдяки збігові обставин.

Поразка від «Чорноморця» – це той результат, який уже не можна пояснити суддівським свавіллям чи тим, що не поталанило. Програш одеситам – яскрава ілюстрація тези про те, що порядок б’є клас. Краще організована і більш осмислена гра підопічних Романа Григорчука виявилася непереборним бар’єром для багатомільйонних придбань «Динамо». «Чорноморець» уміло відбивав натиск господарів НСК «Олімпійський» і за першої-ліпшої нагоди контратакував. Саме у зразково-показовій контратаці наприкінці першого тайму Володимир Прийомов відкрив рахунок у грі.

На старті другої половини гри після відчайдушного удару динамівця Сергія Сидорчука не впорався на останньому рубежі голкіпер одеситів Дмитро Безотосний. Але цей гол мало що змінив у малюнку гри – динамівці так само марно билися з організованим захистом гостей. А після травми Євгена Селіна ще й опинилися в меншості – замін у Блохіна вже не було. Наприкінці матчу після подачі кутового Сергій Самодін встановив переможний для «Чорноморця» рахунок 2:1.

Наставник одеситів Роман Григорчук вважає перемогу своїх підопічних закономірною.

«Ми ставили завдання витримати темп, який задали єврокубки. Тестування вийшло позитивним, і ми дуже задоволені тим, що пройшли випробування в поєдинку з такою командою як «Динамо». Не хочу нікого скривдити, але наша перемога закономірна», – сказав тренер «Чорноморця».

Головні конкуренти «Динамо» свої матчі виграли – «Шахтар» у Сімферополі розгромив «Таврію» 4:0, «Металіст» з таким само рахунком здолав опір «Волині», «Дніпро» мінімально переграв «Говерлу» (1:0). Від гірників, які набрали 15 очок, «Динамо» відділяє вже вісім балів, від «Металіста» кияни відстають на шість, від «Дніпра» – на п’ять очок.

Ліга Європи: ганьба «Металурга»

Посеред тижня в центрі уваги українських прихильників футболу були поєдинки єврокубків. На міжнародній арені Україна зазнала першої втрати. Донецький «Металург» вдруге поспіль невдало виступив у Лізі Європи.

За сумою двох матчів у третьому кваліфікаційному раунді змагання донеччани торік поступилися норвезькому «Тромсе», цього разу їх переграв інший значно нижчий за рейтингом клуб – маловідомий албанський «Кукес».

Після поразки в Албанії з рахунком 0:2 «Металург» спромігся вдома на мінімальну перемогу 1:0.

Інший український представник «Чорноморець» успішно здолав опір відомого сербського клубу «Црвена Звезда». Після домашньої перемоги 3:1 одесити на виїзді зіграли внічию 0:0.

До логічного завершення довів протистояння з грецьким ПАОКом у Лізі чемпіонів харківський «Металіст» – 1:1 у домашньому поєдинку після виїзної перемоги з рахунком 2:0. Але головна проблема харків’ян зараз не на футбольному полі – у вівторок, 13 серпня, УЄФА оголосить про своє рішення у справі про договірний матч 2008 року «Карпати» – «Металіст».

Прихильний жереб українських клубів

Після завершення третього кваліфікаційного раунду єврокубків відбулося жеребкування останнього кола відбору до групових турнірів Ліги чемпіонів і Ліги Європи. Жереб був лояльним до всіх українських представників. Якщо «Металісту» пощастить зіграти в головному клубному змаганні континенту, його суперником стане німецький «Шальке». Серед інших потенційних суперників були, приміром, англійський «Арсенал» чи італійський «Мілан».

Останній серед сіяних учасників раунду плей-оф Ліги Європи «Чорноморець» 22 і 29 серпня позмагається з чемпіоном Албанії «Скендербеу». Одесити перший матч проведуть удома. «Динамо» і «Дніпро» розпочнуть участь у Лізі Європи на виїзді. Кияни позмагаються з казахстанським «Актобе», дніпропетровці – з естонським чемпіоном «Нимме Калью».

Ольга Харлан – чемпіонка світу

На чемпіонаті світу з фехтування, що завершився в столиці Угорщини Будапешті, збірна України здобула три нагороди. Олімпійська чемпіонка Пекіна і призерка лондонської Олімпіади Ольга Харлан виграла індивідуальні змагання шаблісток. У півфіналі спортсменка з Миколаєва вирвала перемогу в олімпійської чемпіонки Лондона Кім Джі Ен з Південної Кореї – 15:14, а у вирішальному протистоянні здолала росіянку Єкатєріну Дяченко – 15:12.

Також на п’єдестал у фехтуванні на рапірах піднявся Ростислав Герцик. У півфіналі він поступився росіянину Артуру Ахматхузіну, і цього вистачило для «бронзи», оскільки поєдинки за третє місце регламент змагань не передбачав.

А в командних змаганнях шпажистів вдало виступила чоловіча збірна України. Богдан Нікішин, Анатолій Герей, Віталій Медведєв і запасний Дмитро Карюченко стали срібними призерами світової першості. Лише у фіналі українці поступилися угорським шпажистам – 38:42.