Україна за крок до кризи платіжного балансу (європейська преса)

Світова преса повідомляє про тривожні тенденції в українській економіці, які змушують Київ знову звертатися до МФВ з проханням про допомогу. Водночас зарубіжна преса відзначає позитивні тенденції в сільському господарстві та перші обнадійливі результати пошуків нафти в Україні.

Економіка України залишається вкрай вразливою на зовнішні впливи. У першій половині 2013 року промислове виробництво країни скоротилося на 5,3 відсотка. Це спричинене слабким попитом на сталь та інші промислові продукти українського експорту. Зростання дефіциту бюджету, скорочення резервів Національного банку і відносно високі зовнішні боргові зобов'язання – це гримуча суміш, що може вибухнути повномасштабною кризою платіжного балансу. Про це сьогодні пише британське видання The Financial Times.

Зниження економічних показників країни в другому кварталі цього року підштовхує український уряд до відновлення співпраці з Міжнародним валютним фондом. Видання нагадує, що в 2011 році МВФ заморозив надання кредитної допомоги Україні у розмірі 15 мільярдів доларів, що було спричинене млявістю українських економічних реформ. Щоб отримати ці гроші Україна повинна, зокрема, розпочати болісний процес скорочення субсидій на газ для населення. Як зазначає The Financial Times, поки що невідомо, чи готові українські чиновники погодитися на таку умову. Видання цитує висновок лондонського центру економічних досліджень Capital Economics: «Зменшення українських валютних резервів до мінімального рівня за останні шість років нагадує про те, що Україна з її хитким зовнішнім становищем залишається за крок від повномасштабної кризи платіжного балансу».

Газета також наводить думку банкірів у Києві, які говорять про тиск на гривню і високу ймовірність її девальвації у найближчі місяці.

Тим часом польська Gazeta Wyborcza пише про зміцнення позиції України на світовому ринку збіжжя. Видання повідомляє про те, що цьогоріч в Україні сподіваються рекордно високого врожаю – приблизно 60 мільйонів тонн зерна, з чого половина піде на експорт. Польська газета звертає увагу на те, що сильна позиція Києва на світовому ринку збіжжя цікавить Москву. Росіяни, зазначає видання, пропонують українцям створити спільний російсько-українсько-казахський зерновий пул. На думку російської сторони, таке об’єднання зусиль дозволить усім тьром країнам експортувати зерно на вигідніших умовах. Як пояснюють росіяни, Україна та Росія втрачають гроші з огляду на взаємну конкуренцію під час експорту збіжжя з Чорономорського регіону. Польське видання наголошує, що Україна висловила зацікавлення такою пропозицією, та за умови, що вона залишатиметься незалежним гравцем на світовому зерновому ринку. «Київ ні за що не погоджується на залежність від інших країн, які мають брати участь в цій ініціативі», – наголосила Gazeta Wyborcza.

ЗМІ Польщі інформують про український успіх міжнародної нафтодобувної компанії Serinus Energy, контрольованої поляками. Компанія відкрила поклади нафти в Луганській області. Підприємство, яке належить одному із найбагатших поляків Янові Кульчику дотепер добувало в Україні лише природний газ та незначну кількість газового конденсату – так звану легку нафту. Як повідомляє Rzeczpospolita, успіх нафтодобувників мав місце на родовищі «Північно-Макіївське». Вони досвердлилися до товстого шару пісковика, який потенційно багатий нафтою, а також незначною кількістю газу. Інформація про відкриття нафти в Україні спричинила стрімке зростання вартості акцій компанії Serinus Energy на варшавській біржі (на 8,5 відсотків).