Чи задоволені пасажири-курортники сервісом української залізниці?

Сімферопольський вокзал

Літо – час відпусток і подорожей. І найчастіше українці влітку подорожують на південь, до моря, у Крим. Але часто-густо сама дорога до місця відпочинку чи додому зводить нанівець весь позитив від відпустки. І чи не найбільше нарікань – на залізничний транспорт.

«Увага! Будьте обережні! На третю колію прибуває поїзд номер...» – сьогодні до Сімферополя пасажирські потяги прибувають у середньому кожні 14 хвилин. Загалом у кримському напрямку цього літа курсує 99 потягів, абсолютна більшість з яких – на Сімферопольський вокзал.

Тисячі відпочивальників, їдучи на курорт чи з курорту, мусять ступити саме на сімферопольський перон. Саме тут Радіо Свобода запитувало пасажирів-курортників, чи комфортно їм було їхати українськими поїздами, чи поліпшився за останні роки залізничний сервіс.

Відповіді були різні, але майже всі вони зводилися до одного: поліпшення стосується лише окремих поїздів та вагонів, а переважна більшість пасажирів змушена вдовольнятися невисокою якістю: старі вагони, несвіжа постіль, нахабні провідники, нав’язливі послуги і високі ціни.

Студентка Марія щойно приїхала з Рівного і каже, що якогось прогресу на залізниці за останні роки не помітила.

Сімферопольський вокзал


Поїзд був середньої якості. Постіль мені зовсім не сподобалася, обслуговування провідника теж
«Поїзд був такої середньої якості. Постіль мені зовсім не сподобалася, обслуговування провідника теж. Поки принесли чай, довелося довго чекати... Сервісу особливого немає. Мені взагалі не сподобалося, чесно кажучи. Абсолютно», – сказала Марія з Рівного.

Молодий кіровоградський підприємець Андрій припускає, що, можливо, існують більш комфортабельні вагони, але він зміг дістати квитки лише до стандартного плацкарту.

Простий стандартний поїзд влітку: спека, багато людей, все набито, спекотно
«Простий стандартний поїзд влітку:багато людей, все набито, спекотно... Комфорт – я б не сказав, що краще. Якщо, наприклад, взяти вікна, то в деяких вагонах вони нормальні, а в інших – старі дерев’яні, які не можливо відчинити. А якщо відчиниш, то потім неможливо зачинити. Нічим хорошим у поїздці не похвалишся. Стандартна ситуація в Україні», – зазначив кіровоградець Андрій.

Сімферопольський вокзал


Українські поїзди кращі, ніж молдовські?

Із загальної оцінки багатьох моїх співрозмовників своєю думкою відрізнився лише Олександр, який про свою професію і вид занять не сказав нічого, але зізнався, що поїздами їздить лише останній рік. І цими поїздками українською залізницею він задоволений.

«Я б сказав, що в Україні ще нормально їздити. А ось якщо до Росії їхати, то це ви просто не уявляєте... А ось із Жмеринки... Із Жмеринки я завжди їжджу – відмінно! Звичайно, краще, ніж молдовськими», – вважає Олександр із Жмеринки.

Ніхто з керівників Сімферопольського вокзалу і місцевої ділянки залізниці на контакт не вийшов – усі телефони відповідальних працівників, рекомендованих у приймальні, цілий день мовчали. А пересічні залізничники у бесідах не на мікрофон усі біди, негаразди і прорахунки «Укрзалізниці» списують на український менталітет, світову кризу і корупцію у відомстві й державі.

«Щасливої дороги, шановні пасажири!» – регулярно звучить на Сімферопольському вокзалі. Як би там не було, а на Сімферопольському вокзалі, як і на всіх вокзалах і станціях України, побажати щасливої дороги ніколи не забудуть.