США не хочуть, щоб Єгипет перетворився на Сирію

Прихильники усунутого армією президента Мухаммада Мурсі, Каїр, 15 липня 2013 року

Керівники єгипетського руху «Мусульманське братство» у вівторок категорично відкинули можливість співпраці з перехідним урядом країни й називають всі розмови про національну згоду «брехнею», а перехідний уряд – «урядом перевороту». Від початку тижня тривають сутички між силами безпеки й прихильниками усунутого армією президента Мухаммада Мурсі. Напередодні представники руху «Мусульманське братство» відмовилися від зустрічі із заступником держсекретаря США Вільямом Бернсом, який у понеділок провів переговори з керівниками перехідної влади Єгипту і закликав всі політичні сили країни стабілізувати ситуацію в «демократичному руслі».

У вівторок в Каїрі відбувалися лише епізодичні сутички між прихильниками перехідної влади і скинутого армією (за підтримки масових демонстрацій) президента Єгипту Мухаммада Мурсі. Ситуацію в країні контролюють військові та сили безпеки.

Чільний речник «Мусульманського братства» Мухаммад аль-Белтаґі заявив у вівторок, що тимчасовий виконувач обов’язків прем’єр-міністра Хазем аль-Беблаві не запропонував рухові ніяких посад у перехідному уряді, та й у разі таких пропозицій, за словами аль-Белтаґі, «Мусульманське братство» відхилило б їх. Речник руху також назвав розмови про національну згоду в Єгипті «брехнею».

У понеділок заступник держсекретаря США Вільям Бернс, який зустрівся в Каїрі з тимчасовим президентом Єгипту Адлі Мансуром, прем’єр-міністром Хаземом аль-Беблаві та міністром оброни Абдель-Фаттахом ас-Сісі, закликав владу утриматися від політичних арештів.

«Сполучені Штати залишаються глибоко переконаними прихильниками просування Єгипту шляхом демократичних успіхів та процвітання. Ми бажаємо бачити сильний Єгипет – Єгипет, який є стабільним, демократичним, а також терпимим; Єгипет, який рахується з потребами людей і поважає права всіх його громадян. Це Єгипет, якого єгиптяни заслуговують, Єгипет, що може очолити весь регіон на шляху до кращого майбутнього», – зазначив Бернс.

США закликають Єгипет рахуватися з уроками Сирії

Останніми днями поки що підтверджувалися найбільш похмурі прогнози аналітиків та експертів щодо розвитку ситуації в Єгипті – наростання протистояння в країні і загроза широкого громадянського конфлікту.

Напередодні, в ніч із понеділка на вівторок, у сутичках у Каїрі прихильників усунутого президента Мухаммада Мурсі та силами безпеки загинуло 7 осіб, близько 300 демонстрантів було поранено.

У вівторок сили безпеки заарештували близько 400 осіб, підозрюваних в організації нинішніх безладів. Але ситуація далі залишається напруженою, виступи прихильників скинутого президента Мурсі тривають і позиції ісламістських сил – руху «Мусульманське братство», угруповання «Тамарод» – залишаються незмінними. Вони вимагають відновлення влади їхнього президента Мухаммада Мурсі.

Під час переговорів у Каїрі заступник держсекретаря США Вільям Бернс наголосив, що приїхав сюди «не читати будь-кому лекції». У США, як він наголосив, поважають самостійний вибір Єгипту на шляху демократії. Але представник Білого дому при цьому застеріг керівництво країни і всі його політичні сили від ескалації насилля та закликав виправити помилки двох минулих років.

Вільям Бернс також попередив Єгипет про поганий приклад ситуації з Сирією. «Я не думаю, що Єгипет ризикує повторити трагедію, яку ми бачимо сьогодні в Сирії. Я вважаю, що жахливий досвід цих подій зрозумілий кожному в регіоні», – зауважив він.

У вівторок тимчасовий уряд Єгипту висловив своє, як він сказав, «сильне невдоволення» недільними коментарями турецького прем’єра Реджепа Тайїпа Ердогана на підтримку скинутого армією Єгипту 3 липня президента Мухаммада Мурсі. Нинішній уряд Єгипту вважає заяву Ердогана про «єдиного законно обраного президента Мурсі» «явним втручанням у внутрішні справи Єгипту».