Футбол: «Динамо» завершило підготовку до сезону

Президент «Динамо» Ігор Суркіс (ліворуч) стверджує, що справжню команду Блохіна уболівальники побчать лише тепер

Понад місяць прихильники українського футболу не бачили своїх улюбленців у справі. Цього тижня змагання на внутрішній арені поновлюються – спочатку донецький «Шахтар» і одеський «Чорноморець» визначать володаря Суперкубка України, згодом усі 16 колективів прем’єр-ліги розпочнуть чемпіонат.

Останній етап підготовки двох найтитулованіших українських клубів був публічним – «Динамо» і «Шахтар» взяли участь в «об’єднаному турнірі». Під час матчів чотирьох провідних команд України і Росії виникало відчуття дежавю, все це нагадувало чи то колись популярний Кубок Співдружності, чи не такий давній зимовий Кубок російського Першого каналу в Ізраїлі.

На відміну від деяких російських футбольних функціонерів, українські сприймають нове змагання лише як частину підготовки до нового сезону.

«З приводу об’єднаного чемпіонату двох країн наша позиція залишається незмінною: ми проти його створення у зв'язку з тим, що наш національний чемпіонат занадто цінний і занадто значимий для країни в цілому. Український чемпіонат не буде частиною чогось», – так гранично чітко висловився президент Федерації футболу України Анатолій Коньков.

Формула проведення турніру була нестандартною: команди з однієї країни між собою не грали, натомість із сусідами зустрічалися двічі.

Найкращими стали київські динамівці, які в чотирьох матчах здобули 10 очок. В останньому, найпринциповішому ще з часів чемпіонатів СРСР протистоянні кияни виграли у московського «Спартака» – 2:1.

Російські «Зеніт» і «Спартак», український «Шахтар» набрали по чотири бали. За додатковими показниками останніми стали гірники, які на фініші турніру на «Донбас-Арені» поступилися клубу з Петербурга (0:1).

Змагання показало, що донеччанам у новому сезоні не так просто буде компенсувати втрату двох (а з урахуванням зимового трансферу Вілліана навіть трьох) лідерів. Попри перспективність нових бразильських придбань, Фернандіньйо і Мхітаряна вони замінити ще не спроможні.

Натомість «Динамо» включило до свого складу кількох футболістів, які мають заграти не в перспективі, а просто з першого матчу. Принаймні в перемозі над «Спартаком» щонайактивнішу участь взяли Джермейн Ленс і Дьямерсі Мбокані.

Українська кривдниця виграла Wimbledon

Француженка Маріон Бартолі стала переможницею головного тенісного змагання на трав’яному покритті – Вімблдонського турніру.

У фіналі 28-річна тенісистка не залишила шансів німкені Сабіні Лісіцкі, яка на шляху до вирішального поєдинку перемогла чемпіонку Вімблдону-2012 американку Серену Вільямс. Рахунок останнього матчу жіночого турніру – 6:1, 6:4.

У першому раунді цьогорічного Вімблдону нова чемпіонка у непростому матчі (6:3, 7:5) переграла 18-річну українку Еліну Світоліну. Дотепер найбільшим досягненням француженки на Вімблдоні був вихід до фіналу у 2007 році.

Чоловічий фінал несподівано легко виграв британець Енді Маррей. У трьох сетах він здолав опір першої ракетки світу серба Новака Джоковича – 6:4, 7:5, 6:4.

Український стрибун – на висоті Сотомайора

Український легкоатлет Богдан Бондаренко минулого тижня переміг у другому поспіль етапі «Діамантової ліги». У швейцарській Лозанні він здолав висоту 2 метри 41 сантиметр і встановив новий рекорд України зі стрибків у висоту. Він поліпшив попереднє досягнення, що протрималось 28 років.

Попередній рекорд України належав Рудольфу Поварніцину, який встановив його 11 серпня 1985 року на змаганнях у Донецьку. Тоді це стало світовим рекордом.

23-річний харків’янин Бондаренко намагався встановити у Лозанні і новий світовий рекорд. Йому не вдалося подолати висоту 2 метри 46 сантиметрів, та все одно політ українця став одним із найкращих в історії – вище стрибали тільки кубинський рекордсмен світу Хав’єр Сотомайор і швед Патрік Шеберґ.