У Чехії показали правозахисну виставку, яку закривали в Україні

Назарій Боярський

У Чехії показали українську виставку, яку на предмет криміналу майже півроку вивчали українські правоохоронці. Виставку під назвою «Права людини поза грою» в приміщенні Чеського центру в Празі влаштувала українська громадська організація «Центр громадянських свобод» і чеська правозахисна група «Людина в біді» (Člověk v tísni). На прикладах конкретних людей і за допомогою яскравих світлин і стендів виставка розповідає про больові точки відносин між українським суспільством і владою. Майже рік тому, у день фіналу футбольного змагання Євро-2012, одного з організаторів виставки Назарія Боярського у Києві на кілька годин затримали правоохоронці, а матеріали виставки, як розповідають організатори, повернули через 5 місяців, деякі стенди пошкодивши. Кореспондент Радіо Свобода поцікавився у Назарія Боярського (координатора освітніх програм Центру громадянських свобод), який приїхав з оновленими експонатами до Праги, як, на його думку, змінилося становище з правами людини в Україні за цей рік.

– На жаль, змушений констатувати, що системних змін із системними проблемами не відбувається. Спеціально для цієї виставки в Празі ми зробили додаткових ще 5 стендів. Якщо минулого року ми констатували поганий стан справ зі свободою мирних зібрань, то цього року ми також говоримо про те саме, тільки з новими сумними, жахливими епізодами.

– Чому присвячені Ваші останні стенди?

Останні стенди – це свобода мирних зібрань, політичні переслідування, проблема гомофобних законопроектів
– Останні стенди – це свобода мирних зібрань, політичні переслідування, проблема гомофобних законопроектів і дискримінації ЛГБТ-спільноти, це законодавчий натиск на права людини і це стенд з історії виставки, з одного боку, доволі радісної, а з іншого боку, сумної, у зв’язку з певними перешкоджаннями.

– Які перешкоди Вам чинили?

У Києві, коли приїхало багато посадовців інших держав, виставка була демонтована. Самі працівники міліції згортали, ламали
– Концепція нашої виставки полягала у тому, щоб говорити напередодні і в дні проведення таких для держави урочистих заходів (як Євро), правдиві речі. І правда деколи буває гіркою. Тому для нас спочатку пробували телефонувати з місцевих рад з проханням перенести дату виставки. Це, наприклад, було в Донецьку. Казали: в будь-який інший день, коли не буде іноземців. Звичайно, ми на це не погоджувалися. У Харкові історія була з тим, що міліція прийшла і вимагала розійтися, згорнути виставку. І тільки те, що прийшли іноземці, футбольні вболівальники, то не вдалося зробити. У Києві це був фінал Євро, коли приїхало багато посадовців інших держав, і тут уже влада ні перед чим не зупинилися і виставка була демонтована. Самі працівники міліції згортали, ламали тощо.

– На якій підставі?

– Вони це пояснювали, що заборонено проводити публічні заходи в центрі міста, не пов’язані з Євро.

– Ваша виставка в Чехії, а коли її знову побачать в Україні?

Чехія, чеські правозахисні організації нас підтримують
– Ми плануємо проводити знову мандрівку нашої виставки з нагоди головування України в ОБСЄ. Нам здається дуже важливим, що Чехія, чеські правозахисні організації солідарні з тим, що відбувається в Україні і таким чином нас підтримують. Після цього, десь мабуть через місяці два виставка почне демонструватися на вулицях в українських регіонах. Наразі у нас є домовленість із близько 12 регіонами, що виставка буде демонструватися в оновленому варіанті.

Фото Центру Громадянських свобод

Фото Центру Громадянських свобод

Фото Центру Громадянських свобод

Фото Центру Громадянських свобод

Фото Центру Громадянських свобод