«Я пишаюся тим, що я українка» – переможець конкурсу імені Петра Яцика

Your browser doesn’t support HTML5

У Києві нагородили призерів конкурсу імені Петра Яцика

У Києві відбулося урочисте закриття восьмого Міжнародного конкурсу з української мови імені Петра Яцика. Вже другий рік поспіль змагання відбувається без державної підтримки. Однак організатори кажуть, що незважаючи на це, аудиторія конкурсу лише зростає. Тим часом учасники переконані, що нагороди – не головне, найбільше важать отримані знання та внесок у розвиток рідної мови.

Десятикласниця Оксана Когут із Тернополя здобула перше місце на всеукраїнському етапі конкурсу імені Петра Яцика. Однак, на думку дівчини, нагороди – не головне.

«Насамперед, я пишаюся тим, що я українка. Для мене досвід, що я здобула, та нові знання важливіші за грамоти та стипендії. Я йшла на цей конкурс лише прагнучи довести, що я дійсно плекаю в своєму серці українську мову. Я не думала про те, яке місце здобуду. Як казала Леся Українка, так перемога не навчить, як невдача», – каже вона.

Конкурс імені Петра Яцика вже два роки як недержавний. У 2010 році міністр освіти та науки Дмитро Табачник підписав закон, яким фактично скасував змагання, і українська інтелігенція звернулася до президента з вимогою скасувати це рішення. А минулого року Михайло Слабошпицький, виконавчий директор Ліги українських меценатів, яка підтримує конкурс, висловив побоювання стосовно того, що президентські стипендії для переможців, ймовірно, будуть скасовані. Цього не сталося, однак політика держави загалом й досі лишається антиукраїнською, вважає громадський діяч та журналіст Павло Мовчан.

Щороку тиск на українську мову збільшується
Павло Мовчан
«Свого часу у Києві було десятки два людей, яких можна було назвати справжніми українцями, за духом і за віддачею. Але погляньте, як щороку розростається наша аудиторія. Хоча й щороку тиск на українську мову збільшується», – каже він.

Конкурс на часі

За останні роки у конкурсі імені Яцика взяли участь близько 5 мільйонів людей із понад 20 країн світу. Цьогорічні призери змагання отримали премії від Юлії Тимошенко, Ірини Фаріон, Павла Мовчана та інших. Зокрема, дочка екс-прем’єра Євгенія Тимошенко також привітала переможців та зачитала звернення Юлії Тимошенко.

«Мені здається, що цьогорічний захід має особливу вагу. Він є нашою з вами відповіддю тим політичним провокаторам, авторам новітніх Валуєвських циркулярів та Емських указів, які торік підступно протягли ганебний мовний закон», – йшлося у зверненні.

Петро Яцик (1921–2001) – канадський підприємець. Народився в Україні, а на захід виїхав після Другої світової війни. Окрім Міжнародного конкурсу з української мови, свого часу також став меценатом Українського наукового інституту Гарвардського університету та Канадського інституту українських студій.