У Севастополі римо-католикам врешті повернуть будівлю колишнього костелу?

Напівзруйнований костел після війни

Севастополь – Севастопольська влада погодилася повернути римо-католикам приміщення колишнього костелу. Після війни храм перебудували в дитячий кінотеатр і останні 15 років віруючі безуспішно вимагали його повернення. Депутати міськради кілька разів розглядали прохання католиків, але всі їхні рішення були негативними. Востаннє це сталося 2011 року, тоді віруючим запропонували викупити це приміщення або збудувати новий костел.

Офіційного рішення сесії Севастопольської міськради ще немає, але експерти вважають це лише формальністю. За неофіційною інформацією з міськради, з адміністрації президента України надійшла команда вирішити це питання.

Сучасний кінотератр «Дружба» – колишній костел


Це ж підтвердив радник голови севастопольської міської державної адміністрації Віктор Драченко. На зустрічі з журналістами він сказав, що питання приміщення кінотеатру «Дружба», де до війни був римо-католицький храм, «вже практично вирішене». Чиновник повідомив, що це сталося після засідання оргкомітету під головуванням президента Віктора Януковича з відзначення 1025-ліття хрещення Київської Русі, де розглядали питання про повернення католицькій церкві цієї будівлі.

Костел Святого Климента у Севастополі з’явився трохи більше ніж 100 років тому. 1902 року місцеві католики на свої кошти купили землю в центрі міста, у 1911-му освятили храм. У 30-і роки комуністи костел відібрали, а його настоятеля отця Матвія Гудайтіса розстріляли. Зрештою, 1958 року напівзруйноване приміщення храму перелаштували на кінотеатр із громадським туалетом на місці вівтаря.

На вимогу віруючих до століття костелу туалет прибрали, однак, передати храм католикам депутати відмовилися, а деякі з них навіть публічно вимагали від віруючих гроші. Мовляв, Католицька церква багата, нехай викупить приміщення, де формально розташовувався дитячий кінотеатр, а насправді – розміщувалися торгові точки.

Костел до 1917 року


Місцева влада в Криму ігнорує права релігійних меншин – експерт

Кримський експерт Андрій Іванець сподівається, що повернення приміщення храму віруючим загалом буде позитивно сприйняте севастопольцями і сприятиме покращенню іміджу міста як культурного і туристичного центру. Разом з тим, він звертає увагу на те, що політичне рішення про це було ухвалене не в Севастополі, де місцева влада усунулася від розв’язання проблеми, а центральними структурами в Києві.

І схожі випадки, коли місцеві чиновники і депутати ігнорували потреби релігійних меншин, і ті були змушені звертатися за допомогою до центру, характерні й для усієї Кримської автономії.

Так само були проблеми із виділенням землі для громади УПЦ Київського патріархату
Андрій Іванець
«Ця ситуація в Севастополі не поодинока. Так само були проблеми із виділенням землі для громади УПЦ Київського патріархату у Сімферополі. Її також вирішили під впливом президентської адміністрації і за дорученням глави держави таки виділили землю під собор. Так само затягувалася ситуація із виділенням землі для будівництва Соборної мечеті», – зазначив Андрій Іванець.

На думку експерта, місцеві органи влади на Кримському півострові не виконують покладених на них функцій щодо задоволення потреб релігійних меншин Криму та дотримання їхніх прав.

Віруючі змушенні молитися в помешканні священника


Остаточного рішення ще немає – священик

У міській раді Севастополя не коментують цю інформацію, але там повідомили, що таке рішення готується і припустили, що воно, на прохання президента, буде проголосоване позитивно.

Водночас, лідер другої за величиною у міськраді фракції Російського блоку Геннадій Басов заявив у місцевій пресі, що разом із однопартійцями переконуватиме колег-депутатів не віддавати приміщення колишнього костелу віруючим. За його словами, центр міста перевантажений храмами, нехай католики беруть землю в іншому місці і там будуються.

Настоятель громади Святого Климента отець Юрій Зимінський радіє звістці. Але висловлюється наразі дуже обережно: «Як то кажуть, дай Боже! Але ми вже не одне рішення пережили і не одне сподівання. Тож, поки не буду мати документи на руках, я просто далі молитимуся, далі буду запрошувати християн-католиків, інших християн, представників влади до Божої справи – повернення католицького храму у Севастополі для слави Божої, на яку він і був побудований католиками Севастополя».

Досі останні 15 років севастопольські католики молилися або в помешканні свого настоятеля, вікна якого виходять на колишній костел, або ж під стінами непрацюючого кінотеатру. Віруючі переконані, що ближчим часом він знову стане храмом, як і зводився 102 роки тому.