«ТВі». Кінець історії, до якої причетна влада?

Київ – «ТВі» може розширити свою аудиторію, але вже ніколи не відновить іміджу незалежного телеканалу, зазначають експерти. Звільнені з каналу журналісти припускають, що нове керівництво не зможе гарантувати неупередженості та незалежності інформаційних та громадсько-політичних програм. Водночас призначений генеральним директором «ТВі» Артем Шевченко заявляє про заплановані зміни у мовленні каналу.

Телеканал «ТВі» запускає нові проекти та переходить на новий розклад програм із вересня, а з 13 травня там з’явиться «перехідна сітка мовлення». Про це у коментарі Радіо Свобода повідомив проголошений новим генеральним директором ТВі Артем Шевченко. За його словами, телеканал розширюватиме «дискурс, у якому сприймався «ТВі» раніше як винятково опозиційний канал, налаштований на тотальну суцільну критику влади». Шевченко запевняє: мова йде про зміцнення бренду.

Ми плануємо вийти на вересень з повністю оновленим каналом
Артем Шевченко
«Канал «ТВі» буде розвиватися, збереже свої найсильніші проекти і буде так само неупереджено, згідно зі стандартами свободи слова критикувати, зокрема, і владу. Але, крім цього, з’являться нові програми. Підсумкова програма з’явиться, з’явиться програма про подорожі, з’являться різні формати, з’являться нові ведучі, нові обличчя. Ми плануємо вийти на вересень з повністю оновленим каналом», – розповідає Артем Шевченко.

За його словами, поки що на каналі святкова сітка мовлення, де виходять здебільшого повтори та новини. Він переконує, що інвестиції у канал збільшаться. Шевченко також запевнив, що всі заяви журналістів на звільнення будуть підписані. Однак він уточнив, що їх не 31, як повідомляв Радіо Свобода один зі звільнених Мустафа Найєм, а трохи більше ніж 20.

Я слабо вірю в будь-що, що говорить Шевченко – Станко

Тим часом звільнені з каналу журналісти вже шукають нову роботу. Навіть якщо вирішиться конфлікт між Костянтином Кагаловським, який протягом 5 останніх років фінансував канал, і Олександром Альтманом, який називає себе новим мажоритарним інвестором, повертатися на «ТВі» немає сенсу, вважає журналістка Анастасія Станко.

Не вірю в те, що канал може повернути собі той імідж, який був і який він втратив
Анастасія Станко
«Я взагалі слабо вірю в будь-що, що говорить Артем Шевченко, після того тижня і тих подій, які сталися на каналі. Навіть не уявляю, що вони будуть робити, особливо та команда, яка зараз керує, але не думаю, що щось врятує імідж каналу. Для мене це вже кінець історії, я перегортаю сторінку, тому що не вірю в те, що канал може повернути собі той імідж, який був і який він втратив», – наголошує Станко.

Тим більш що немає ніяких гарантій того, що інформаційна політика каналу залишатиметься незалежною, уточнює звільнена з «ТВі» журналістка.

Скінчилася легенда каналу «ТВі» – Сюмар

«Вбивство» іміджу незалежного телеканалу не могло відбутися без згоди влади, вважає директор Інституту масової інформації Вікторія Сюмар. На її думку, в результаті ситуації навколо «ТВі» програли глядачі, які складали аудиторію телеканалу, опозиція, яка не змогла ні чим зарадити, журналісти, які втратили роботу, і в цілому Україна, яка ще раз показала, що вести бізнес тут небезпечно.

Люди, які можуть чинити якийсь спротив, виявляються непотрібними
Вікторія Сюмар
«Скінчилася легенда, створена зусиллями різних людей, значною мірою і Віктора Януковича, який дозволив таким яскравим людям зібратися в одному місці. Люди, які можуть чинити якийсь спротив, виявляються непотрібними. Але саме вони вміють створювати контент. Не знаю, як далі бути Артемові Шевченку. Він програв від цієї історії. Репутація створюється роками, а втрачається впродовж одного дня. «ТВі» вже ніколи не буде таким яскравим. Настільки якісну аудиторію зібрати вже буде неможливо» – зазначає Сюмар.

29 квітня з «ТВі» звільнилася ціла низка журналістів, які до того оголосили страйк і намагалися вести переговори з новим керівництвом телеканалу. Серед репортерів, які поставили свої підписи під заявами про звільнення, Мустафа Найєм, Віталій Гайдукевич, Роман Недзельський, Анастасія Станко, Юлія Банкова, Ірина Славінська та інші.

Журналісти оголосили страйк після того, як 23 квітня прес-служба «ТВі» повідомила, що новим генеральним директором телеканалу став Артем Шевченко, який змінив у керівництві каналу Наталію Катеринчук. За повідомленням, новим інвестором каналу став американський бізнесмен Олександр Альтман. Наталія Катеринчук і власник «ТВі» Костянтин Кагаловський заявили про рейдерське захоплення телеканалу.