Навіть у регіоні ОБСЄ порушуються права журналістів – Кожара

Чинний голова ОБСЄ, міністр закордонних справ України Леонід Кожара наголосив на важливості зобов’язань, взятих на себе державами-учасницями ОБСЄ у сфері свободи ЗМІ та їхнього обов’язку поважати та дотримуватись права на свободу висловлювань.

Про це він заявив напередодні Всесвітнього дня свободи преси, повідомляє прес-служба МЗС України.

«На превеликий жаль, навіть у регіоні ОБСЄ є причини для занепокоєння у зв’язку із неналежним дотриманням прав журналістів, включно з питанням їхньої безпеки. Багато нападів на них залишаються нерозкритими, а виконавці і замовники – непокараними. Такий стан справ є неприйнятним», – наголосив Кожара.

«Наш представник з питань свободи ЗМІ підтримує держави-учасниці ОБСЄ у пошуку шляхів забезпечення безпеки журналістів та протидії безкарності», – зауважив чинний голова організації.

Кожара підкреслив також, що питання свободи ЗМІ належить до ключових пріоритетів українського головування.

Цього року відбудеться семінар ОБСЄ з питань законодавчого забезпечення свободи ЗМІ.

У середу правозахисна організація Freedom House («Дім Свободи») зі США у звіті про свободу преси у світі заявила, що за минулий рік рейтинг України далі знизився і нині перебуває на самій межі групи «частково вільних» держав – подальше зниження переведе її в «не вільні» з погляду свободи преси країни.