Молоді ліві: проти «старорежимних» і правих

Комуністи Росії, України й Білорусі відзначають 20-річчя створення Союзу комуністичних партій. Під час урочистостей, що відбулися в Києві, голова КПУ Петро Симоненко заявив про швидкий розвиток лівоцентристських поглядів у світі й Україні. У Свободі ж заявляють про необхідність негайної заборони діяльності комуністів.

«Я переконаний, що ті пропозиції, які несуть сьогодні комуністи, зрозумілі нашим громадянам. Це, в першу чергу, те, що пов’язане з майбутнім нашої молоді», – заявив Петро Симоненко.

Однак молоді ліві активісти не поспішають підтримувати «старорежимні партії». Вони вже не відповідають вимогам нашого часу, а їхні лідери неспроможні очолити країну, вважає співзасновник і активіст лівого політичного об’єднання «Боротьба» Сергій Киричук. На думку боротьбиста, саме його організація здатна працювати на перспективу і розвивати оновлений лівий рух в Україні.

Ми вважаємо, що через роботу в трудових колективах ми зможемо досягти того, чого не досягли старі ліві партії
Сергій Киричук
«Новий лівий рух в Україні відрізняється тим , що він робить акцент не на гуманітарно-історичних питаннях або питаннях мови, а робить на роботі в трудових колективах. Ми тісно співпрацюємо з незалежними профспілками, чорнобильцями, афганцями, колективами, які борються за свої права. В тому є наша перспектива. Ми вважаємо, що через роботу в трудових колективах ми зможемо досягти того, чого не досягли старі ліві партії», − зауважив Киричук.

Активіст стверджує, що лівому руху в Україні сьогодні непросто. Бо праві «мають сьогодні гегемонію у засобах масової інформації і у свідомості українців», каже Сергій. Однак в найближчі роки він та його соратники сподіваються побачити зміцнення і вкорінення лівих ідей в українському суспільстві.

Молодь і комсомол

Позитивну динаміку поширення лівих ідей серед молоді ось вже кілька років спостерігає народний депутат, комуніст Олександр Присяжнюк. Він пов’язує це з загальною світовою тенденцією до «лівішання».

В ряди партії і комсомолу сьогодні долучається надзвичайно багато молодих людей. В першу чергу, це студенти
Олександр Присяжнюк
«В ряди партії і комсомолу сьогодні долучається надзвичайно багато молодих людей. В першу чергу, це студенти, які хочуть змінити життя країни на краще. Те, що сьогодні компартія це пропонує конкретними механізмами і діями, особливо цікаво молоді і тому вона до нас так активно долучається», – розповідає Присяжнюк.

Ліві ідеї не для українського ґрунту – Бенюк

Абсолютно непридатними для України ліві ідеї вважає член політради ВО «Свобода» Богдан Бенюк.

Ліві ідеї на українському ґрунті зробили багато біди. Це партія, яка мала і має жорстоку неадекватну позицію і про рівність тільки риторику веде
Богдан Бенюк
«Ліві ідеї на українському ґрунті зробили багато біди. Це партія, яка мала і має жорстоку неадекватну позицію і про рівність тільки риторику веде. На знак пошани загиблим у Голодоморі компартія навіть не піднялась. І після цього вона несе назву «українська комуністична партія»? У будь-якій іншій країні такій комуністичній партії вже давно б була обструкція», – обурюється Бенюк.

Політик вважає за необхідне закрити комуністичну партію, як у 90-х роках, і більше не вертатись до цього питання. Комунізм, як і фашизм, – вчення не для України, резюмує Бенюк.