Вчені про втрату батьків і долю митців

Рання втрата одного з батьків може пізніше істотно позначитися на житті дитини, якщо належно не підтримати її безпосередньо після трагічної події. Дослідження про це опублікував Journal of the Royal Society of Medicine.

Серед наслідків втрати матері або батька журнал називає понижену самооцінку, самотність, почуття ізоляції, нездатність виражати свої потреби. Згідно з дослідженням, ці наслідки можуть даватися взнаки навіть через 70 років після втрати.

Над дослідженням працювала група учених Ліверпульського університету у Великобританії. Науковці, зокрема, виділили проблему незахищеності і невпевненості, які розвиваються у дитини після смерті батька або матері.

Подолання цих проблем необхідно розпочати без зволікань.Учені вважають надзвичайно важливим створення належних соціальних умов. Підтримка має поширюватись практично на всі прояви життя, включно з готуванням їжі, покупками, супроводженням до школи і додому.

Ціна мистецтва

Слава і успішна кар’єра у мистецтві і спорті можуть відчутно скоротити життя. Дослідження про це було опубліковано в International Journal of Medicine.

Американські учені Річард та Кетрін Епстін використали просте і вірне джерело – газету «Нью-Йорк Таймс». Вони проаналізували 1000 некрологів, опублікованих у 2009–2011 роках. У переважній більшості це інформація про смерть відомих особистостей.

Науковці враховували вік, професію, рід і причину смерті. Вони поділили усіх померлих на дві групи. До першої увійшли представники творчих професій і спорту, а саме: акторів, музикантів, художників-візажистів і діячів спорту. Другу групу склали із бізнесменів, військових, політиків, учених та релігійних діячів.

Науковці помітили, що рання смерть, як правило, була спричинена інфекційними хворобами і онкологією. Загалом, ракові захворювання були більш поширені серед творчих професій.

Рак легенів, зокрема, переважно стається через хронічне вживання цигарок. Річард та Кетрін Епстін звертають увагу, що ця форма раку забрала життя понад 7 відсотків представників таких професій, як актори, співаки, музиканти і танцюристи. У порівнянні з ними рак легенів у академічних учених не перевищував півтора відсотка, тобто зустрічався у п’ять разів рідше.