Уряд Польщі не домовлявся з Росією про новий газогін в обхід України – польський віце-прем’єр

Варшава – Польський уряд не ухвалював ніяких газових домовленостей із Росією про новий газогін в обхід України. Про це на польсько-українській газовій конференції, яка відбулась у четвер у Варшаві, говорив віце-прем’єр Польщі Януш Пехоцінський. З боку українських учасників конференції прозвучали заклики до польської сторони ретельно зважити всі «за» і «проти» такого газогону, котрий Польщі пропонує збудувати Росія. Володимир Макуха, заступник міністра енергетики й вугільної промисловості України, вважає, що Євросоюз повинен дати чітку юридичну оцінку російському проектові. Він говорить, що країнам ЄС вигідніше транспортувати російський газ через газогони, які пролягають українською територією.

Польсько-українська газова конференція, організована польсько-українським клубом журналістів, викликала велике зацікавлення у польських ЗМІ. У конференц-залі Міністерства економіки, де відбувався захід, яблуку було ніде впасти. Річ у тім, що минулого тижня польською політикою струсонув так званий «газовий скандал». Підпорядкована Міністерству державного майна компанія «Європольгаз» підписала меморандум із російським «Газпромом» про спорудження газогону територією Польщі в обхід України. Як твердять у польському уряді, сталося це без погодження з Кабміном.

Не дивно, що питання польсько-російського газового меморандуму було одним із головних, які звучали під час конференції.

Київ і Варшава у газових питаннях домовляться?

Про польсько-російський газовий меморандум зокрема говорив Януш Пехоцінський, віце-прем’єр Польщі.

Хочу запевнити, що польський уряд не ухвалив жодних нових рішень щодо нового газогону з території Білорусі через Польщу на Словаччину
Януш Пехоцінський
«Я хочу запевнити, що польський уряд не ухвалив ніяких нових рішень щодо нового газогону з території Білорусі через Польщу на Словаччину. Українська сторона знає нашу позицію в цьому питанні. Одне з головних питань, яке ми ставимо, оцінюючи цю пропозицію, є питання про вплив на енергосистеми країн Центрально-Східної Європи, зокрема й України», – наголосив віце-прем’єр Польщі.

Володимир Макуха, заступник міністра енергетики й вугільної промисловості України, наголосив, що спорудження нового газогону було б для Польщі невигідним. Адже, казав він, такий трубопровід не запевнив би полякам диверсифікації енергопостачання, у чому вони зацікавленні.

З економічної точки зору реалізація поставок газу через Україну – це набагато ефективніше, ніж будівництво нових проектів
Володимир Макуха
«Хоча ми вважаємо, що з економічної точки зору реалізація поставок газу через Україну, особливо враховуючи існуючі потужності наших підземних газосховищ, це набагато ефективніше, ніж будівництво нових проектів. Тим більше, що ніякої диверсифікації при цьому немає, тому що постачається той самий газ від того самого постачальника, просто різними маршрутами», – зауважив Макуха.

Ґражина Пьотровська-Оліва, голова правління польської нафтогазової компанії PGNIG, сказала на конференції, що Польща може експортувати в Україну європейський і російський газ. За її словами, у всіх газових контрактах PGNiG передбачено реекспорт газу.

Газ – це дуже заполітизоаваний бізнес – Квасневський

Участь у роботі варшавської конференції взяв екс-президент Польщі Александр Квасневський, який говорив про винятковість 2013 року для України. Він застеріг українську сторону від зволікання з підписуванням договору про асоціацію з ЄС. Політик твердить, що якщо цей договір не підпишуть восени цього року у Вільнюсі на саміті країн «Східного партнерства», то процес євроінтеграції України може розтягнутися на десятки років. Квасневський нагадав, що в інтеграції України з ЄС дуже не зацікавлена Росія.

«Це також не лише заохочування, але й дуже конкретний тиск з боку Російської Федерації, яка хоче, щоб Україна стала частиною Митного союзу, тобто ввійшла до вже існуючого союзу з Білоруссю та Казахстаном, а в майбутньому, щоб цей Митний союз перетворився на те, чого прагне президент Путін – Євразійський союз», – зазначив Александр Квасневський.

За його словами, питання газу в європейських країнах дуже сильно заполітизоване. Політизація цього бізнесу така, що його можна порівняти лише з бізнесом зброєю, сказав екс-президент Польщі.