У справі Луценка Банкова почала дослухатися до ЄС – експерт

Київ – Судді нарешті стали дослухатися до аргументів Юрія Луценка. Колегія Вищого спеціалізованого суду України, яка слухає скаргу екс-міністра внутрішніх справ на вирок Печерського суду, ставить питання, які виявляють суперечності у справі, вважають адвокати Луценка. Експерти пов’язують це з тим, що Євросоюз засудив попереднє рішення цього суду в іншій справі щодо екс-міністра.

Судді Вищого спеціалізованого суду з розгляду цивільних і кримінальних справ, які розглядають касацію на другий вирок екс-міністру внутрішніх справ Юрієві Луценку, у п’ятницю вислухали позицію прокуратури. Сам Луценко на суд не приїхав: 4 квітня він попросив слухати справу без нього, бо погано почувається.

Прокурори навели свої докази того, чому Юрія Луценка слід вважати винним у незаконному стеженні за фігурантами отруєння колишнього президента Віктора Ющенка. Зокрема, вони вважають, що інструкції МВС, за якими діяло міністерство, в цьому випадку не передбачені законом, тож продовжувати стеження правоохоронці не мали права, і вони незаконно обмежили права людей, чиї розмови прослуховували. Ці аргументи обвинувачення викликали обурення Ірини Луценко, і судді навіть погрожували вивести її з зали засідань.

Представники державного обвинувачення рекомендували судові не задовольняти клопотання екс-міністра, після чого суд пішов до нарадчої кімнати. Судді заявили, що радитимуться до ранку 10 квітня.

«Один з суддів колегії задавав напрочуд влучні питання прокурору»

Підсумовуючи судове засідання, представник Генпрокуратури Сергій Пересунько звинуватив захисників Юрія Луценка в тому, що вони заплутують слідство.

Державне обвинувачення вважає судові рішення в цій справі законними
Сергій Пересунько
«Державне обвинувачення вважає судові рішення в цій справі законними. Намагання захисту скасувати їх у зв’язку з порушенням права на захист, з не допитом свідків тощо – є намаганням заплутати і суд, і громадськість. Хоча насправді справа є досить простою», – зазначив прокурор.

Зовсім на інші деталі звернув увагу захисник Луценка Олексій Баганець. Він припустив, що судді взяли велику перерву для оголошення рішення або тому, що їм складно заперечити аргументи захисту й залишити вирок у силі, або ж через те, що влада вагається щодо того, яким має бути рішення суду. Олексій Баганець поділився з Радіо Свобода своїми спостереженнями.

Один з суддів колегії задавав напрочуд влучні питання прокурору. Зрештою, прокурор не відповів на жодне з таких запитань судді
Олексій Баганець
«Один з суддів колегії задавав напрочуд влучні питання прокурору, після того як вислухав його виступ. Питання стосувалися з’ясування істини, тобто – тих моментів, на які захист звертав увагу, – пояснює адвокат. – До прикладу, в одному випадку, обвинувачення посилалося на інструкції МВС, в іншому, коли це було йому вигідно – говорило, що термін стеження має визначатися законом, а інструкції не мають значення. Зрештою, прокурор не відповів на жодне з таких запитань судді».

Зміна позиції суду має свідчити про бажання йти в Європу – експерт

Тим часом керівництво Євросоюзу засудило рішення Вищого спецсуду від 3 квітня щодо іншої справи, за якою Луценка засудили на 4 роки. І ЄС закликає українську владу усунути проблему вибіркового правосуддя.

Про це йдеться в заяві верховного представника ЄС з закордонних справ і політики безпеки, віце-президента Єврокомісії Катрін Аштон та єврокомісара з питань розширення та Європейської політики сусідства Штефана Фюле.

«Нагадуємо про нашу сильну стурбованість щодо судового процесу над Луценком, який не відповідав міжнародним стандартам справедливого, прозорого та незалежного судочинства», – мовиться в заяві керівництва ЄС.

«Ми закликаємо українську владу посилити співпрацю з місією Європарламенту і усунути стурбованість відносно вибіркового правосуддя», – заявили представники Євросоюзу.

Саме через таку реакцію ЄС тональність суду, який слухає скаргу Юрія Луценка на вирок, змінилася, вважає політтехнолог Тарас Березовець.

Всі рішення щодо представників опозиції, в тому числі й Луценка, пов’язані з телефонним правом. Вони формуються на Банковій
Тарас Березовець
«Виходимо з того, що судова система в Україні не є незалежною. Всі рішення щодо представників опозиції, в тому числі й стосовно Юрія Луценка, пов’язані з телефонним правом. Вони формуються на Банковій. Зміна настроїв суду, а відтак і зміна стратегії адміністрації президента, є наслідком критики з боку Євросоюзу. Адже Віктор Янукович обіцяв єврокомісарові Штефану Фюле, що сприятиме звільненню Луценка в судовому порядку, або ж зробить це без суду (наприклад – амністією). І – полегшить умови, в яких перебуває Юлія Тимошенко. Отже, зміна позиції суду має свідчити про бажання України підписати угоду про асоціацію з ЄС», – зазначає Тарас Березовець.

За словами суддів, які розглядають касацію Юрія Луценка, своє рішення щодо неї вони оприлюднять вранці 10 квітня. За вироком, який оскаржується зараз у Вищому спецсуді, Луценка засудили до 2 років обмеження волі за службову недбалість при продовженні стеження в межах розслідування кримінальної справи про отруєння кандидата на посаду президента Віктора Ющенка. Цей вирок був поглинутий попереднім, за яким Луценко отримав 4 роки в’язниці – за нібито зловживання посадою міністра. В підсумку, колишній керівник МВС змушений провести за ґратами 4 роки, і нині вже минула більш як половина цього терміну.