Луценко: «Два роки незаконного арешту дали мені право називати дебілів дебілами»

Your browser doesn’t support HTML5

Український суд слухає останню скаргу Луценка

Київ – Юрій Луценко вимагає скасувати йому вирок за нібито незаконне стеження за фігурантами справи отруєння попереднього президента Віктора Ющенка. Таку його касаційну скаргу розглядав у четвер у Києві Вищий спеціалізований суд. Луценко доводить, що правоохоронці стежили за громадянами не за його наказами, а за рішеннями суду. Зі свого боку, представники прокуратури називають заяви захисту суперечливими. Рішення у справі очікують у п’ятницю, 5 квітня.

Захисники Юрія Луценка вкотре перелічили всі докази того, чому він не міг впливати на продовження стеження за фігурантами отруєння Ющенка, і чому це стеження українські закони дозволяють упродовж 15 років від початку кримінальної справи.

Сам Юрій Луценко через численні порушення у справі проти нього назвав прокурорів «дебілами», після чого вибачився, але перед суддями. Колишній міністр внутрішніх справ навів докази того, що справа проти нього є сфабрикованим політичним замовленням.

Я два роки сиджу за ґратами, хоча Європейський суд визнав мій арешт незаконним
Юрій Луценко
«Нібито на мене вказали, як на злочинця. У справі є дуже цікавий запис: мене нібито арештували, щоб унеможливити подальше скоєння злочину. Як я міг скоювати посадовий злочин як міністр внутрішніх справ, якщо я вже рік як звільнився з цієї посади і був заступником редактора газети «Сільські вісті?». Лише телепень-слідчий Войченко може це пояснити. Ваша честь, я два роки сиджу за ґратами, хоча Європейський суд визнав мій арешт незаконним. Це дає мені право називати дебілів дебілами. Хоч я й намагаюся стримуватись», – зазначив Луценко.

Прокуратура назвала позицію захисту Луценка суперечливою

Представники прокуратури висловитися в суді не встигли. Судді запропонували перенести засідання на 5 квітня, тому що, мовляв, у них є інші справи, за якими вже привезли засуджених. Зі свого боку, Юрій Луценко попросив наступне засідання проводити без нього. За його словами, щоразу його везуть до Києва з Менської виправної колонії, по шість годин дороги його здоров’я вже не витримує.

Після засідання заввідділом Генпрокуратури Сергій Пересунько, який представляв обвинувачення у справі Луценка, розкритикував позицію захисту.

«Позиція захисту є суперечливою, бо вони, з одного боку, кажуть, що суд обмежив їхні права і не встановив суттєвих обставин справи, а потім цитують згадані у справі обставини і дають їм оцінку. Їм варто визначитися, все ж таки, вивчав суд обставини справи чи ні. Завтра Генпрокуратура висловить у суді свою позицію у справі», – зауважив Пересунько.

Прокурор прогнозує, що рішення останньої, касаційної інстанції щодо Луценка буде вже 5 квітня.

Захисник Юрія Луценка Олексій Баганець після суду висловив думку, що рішення возити екс-міністра на кожне засідання з колонії в Чернігівській області й назад є формою психологічного тиску на нього. І підсумував, що не вірить у можливість рішення суду в Україні, яке б виправдало Луценка, або пом’якшило його вирок. З іншого боку, він звернув увагу, що цього разу судді уважно слухали сторону захисту і ставили запитання. Відтак, сторона захисту не виключає, що вирок Луценкові може бути змінений формально, без звільнення його з-за ґрат.