Стреси, кава і життя

Coffee Latte

Основним збудником стресів у житті людей є місце їхньої праці. Таких висновків дійшли британські учені у своєму дослідженні, яке провели під егідою благодійного фонду Mind. Результати дослідження опубліковані в інтернет-ресурсі Мedicalnewstoday.

У перебігу дослідження було опитано понад 2000 осіб, із яких третина вважає, що робота створює неабияке напруження в їхньому житті. Додаткові дослідження продемонстрували, що стреси на робочому місці майже на чверть підвищують ризик інфарктів. Ба більше, 7 відсотків опитаних мали думки про самогубство.

Дослідження також виявило, як люди реагують на стресову атмосферу на праці. 28 відсотків вбачають полегшення у палінні. 15% схиляються до антидепресантів. Понад 25% опитаних звертаються до медикаментів проти безсоння.

Кожний п`ятий рятується від стресів на праці завдяки лікарняним, але причину відсутності люди зазвичай наводять іншу. Чверть опитаних планують змінити місце праці внаслідок стресу.

При цьому більшість опитаних британців заявляють, що якби їхні начальники прагнули на ділі створити здоровий психологічний клімат, то робітники мали б більшу мотивацію і лояльність до своєї фірми та рекомендували її іншим.

Життя і кава

Відповідь на підвищення тривалості життя може бути простіша, ніж ми уявляємо. Не виключено, що ця відповідь лежить просто поруч із нами, а точніше у вигляді ранкової кави. Похилі віком жителі грецького острова Ікарія живуть найдовше в світі, і численні науковці звертаються саме до них, щоб розкрити цей секрет.

Нове дослідження в Vascular Medicine припускає, що горнятко грецької кави містить у собі натяки на те, чому старші люди на острові мають добре здоров’я.

Для порівняння, лише 0,1 відсотка європейців живе довше 90 років. На грецькому острові Ікарія цей показник у 10 разів більший.

Науковці дійшли висновку, що гаряча грецька кава містить у собі багато поліфенолів і антиоксидантів. При цьому вона має дуже помірковану кількість кофеїну.

Саме грецьку каву вживає майже 90 відсотків жителів острова. Учені пропонують провести додаткові дослідження, щоб точно визначити механізм позитивного впливу цієї кави на здоров’я людей.