Українець, що просив притулку в Росії й Білорусі, повертається через хворобу

Микола Кожушко

Голова Дніпропетровської обласної дитячої правозахисної організації «Допоможемо дітям» Микола Кожушко, який просив політичного притулку в Росії та Білорусі, повертається в Україну через наявність у нього двох небезпечних захворювань і необхідність термінового лікування. Про це сам керівник громадської організації повідомив Радіо Свобода у п’ятницю.

За його словами, на території Білорусі, де він наразі перебуває, йому надали безкоштовну першу медичну допомогу, однак діагностовано у нього хвороби потребують лікування в Україні, на базі спеціалізованого інституту.

Як зазначив Микола Кожушко, він повернеться в Україні на початку наступного тижня.

«Наразі я звернувся до Президента України, Генерального прокурора і уповноваженої з прав людини з проханням надати мені повне медичне забезпечення на території України і захистити мої права», – сказав Радіо Свобода Кожушко.

Він також заявив, що продовжує отримувати смс-повідомлення на свій мобільний з погрозами фізичної розправи в разі повернення його в Україну. Ці повідомлення він пов’язує зі своєю громадською роботою і «розкриттям корупційних схем у сфері соціального забезпечення дітей-сиріт».

Кожушко повідомив, що вже отримав відповіді на свої звернення до президентів Білорусі й Росії з проханням надання політичного притулку на територіях їхніх держав.

«Я отримав відповіді від президентів Росії та Білорусі, в яких ідеться про те, що мені можуть продовжити термін перебування на територіях цих країн у будь-який момент», – сказав Радіо Свобода Микола Кожушко.

Кожушко, який є головою дніпропетровської обласної громадської організації «Допоможемо дітям», стверджує, що в Україні виникла «реальна загроза його життю» через те, що він займався питаннями, за його словами, незаконного розподілу чиновниками житла для дітей-сиріт і передачі його родичам цих чиновників. У відповідь, заявляє Кожушко, чиновники залякували його й погрожували йому.

Кожушко також стверджує, що спершу виїхав до Росії, але й там його дістали телефонними погрозами, тож нині він живе в Білорусі, де має право перебувати до трьох місяців.

В Україні, у службі в справах дітей Дніпропетровської міської ради, сказали Радіо Свобода, що співпрацювали з Миколою Кожушком, але його гучні заяви щодо порушень прав дітей не підтверджувались.

Тим часом за фактом замаху на вбивство голови Дніпропетровської обласної правозахисної організації Миколи Кожушка на початку січня 2013 року правоохоронці відкрили кримінальне провадження.