Кожна друга жінка стикалася з насильством у сім’ї

Київ – Кожна друга жінка в Україні стикалася з домашнім насильством у сім’ї. Про це свідчать дані ООН. Водночас експерти б’ють на сполох: Україні бракує центрів допомоги таким жінкам. Також фахівці констатують: лише 4% від усіх заяв про вчинення зґвалтувань розглядаються в українських судах.

Українські жінки потерпають від домашнього насилля, повідомила на прес-конференції директор юридичного департаменту Міжнародного жіночого правозахисного центру «Ла Страда Україна» Мар’яна Євсюкова. Серед 111 тисяч осіб, які перебувають на обліку за вчинення насильства в родині, 90% – чоловіки, зазначила Євсюкова.

«У більшості сімей за проблемою домашнього насильства спостерігають діти, – каже вона. – Дослідження показують, що навіть ті діти, які не зазнавали насилля напряму, а спостерігали за тим, що коїться щодо матерів, травмуються психічно. Потім побачене переноситься в доросле життя. Тобто, насильство надалі живе в наступних поколіннях»

Також експерти наголосили на проблемі сексуального насильства поза родиною. Так, за даними Міністерства внутрішніх справ, за 2009–2011 роки до правоохоронних органів надійшло понад 7 тисяч заяв про вчинення зґвалтувань, а кримінальних справ порушили менше ніж третину від тієї кількості. Проте до судів надійшло тільки 4 відсотки від загальної кількості отриманих заяв, зауважила Євсюкова.

У чотирьох областях відсутні центри допомоги жінкам

В Україні налічується 33 центри допомоги жінкам, зазначила Євсюкова. У закладах постраждалим надають притулок, психологічну і юридичну підтримку. Однак, за стандартами Ради Європи, в Україні має бути до півтисячі таких центрів, сказала Євсюкова.

«Харківська, Вінницька, Полтавська й Херсонська області взагалі не мають жодного закладу, де жінка могла б отримати притулок», – зазначає вона.

Нонна Назаркевич, заступник директора Київського міського центру роботи з жінками, каже, що до закладу можуть потрапити ті, які потерпають не лише від фізичного, а й від економічного, психологічного і сексуального насильства у сім’ї. Перебувати у притулку можна до півроку, і це безкоштовно, зазначила Нозакевич.

«Зараз спостерігається тенденція, коли до притулку потрапляють літні жінки. Вони потерпають від насильства з боку дитини. Трапляються випадки економічного насильства. Діти беруть кредит, а мати виплачує його банкам», – каже Нонна Назаркевич.

В Україні немає механізму подолання проблеми домашнього насильства, зауважують експерти. Водночас у світі поширена практика, коли з родини вилучають кривдника. Незважаючи на побоювання в суспільстві, що це сприятиме злочинам з боку покараних, за 10 років застосування такої практики у Німеччині жодного випадку не зафіксували.

Безкоштовний номер телефону Національної гарячої лінії з питань попередження насильства у сім’ї – 0-800-500-335 або з мобільного 386. Режим роботи гарячої лінії – у будні з 9:00 до 20:00, у суботу – з 10:00 до 15:00.