Квасневський агітуватиме конгресменів США щодо України (польські ЗМІ)

Варшава – Чому колишній президент Польщі Александр Квасневський переконує американських політиків у тому, що з України надходять сигнали про поступові позитивні зміни? Що Квасневський невдовзі збирається робити в Києві? Що таке газовий «китайський синдром» у Росії і який стосунок він має до України? Відповіді на ці запитання – у п’ятничних польських ЗМІ.

Польські медіа цитують виступ екс-президента Польщі Александра Квасневського в Atlantic Council у Вашингтоні. У своїй промові він, зокрема, зупинився на відносинах України з Європейським Союзом. Як повідомляє TVN 24 з посиланням на Польське агентство преси, політик із поміркованим оптимізмом говорив про перспективи Угоди про асоціацію України з ЄС. Зокрема він наголосив, що альтернативою для економічної євроінтеграції України є втягування Києва у Митний союз, чого прагне російський президент Володимир Путін. «Комюніке голови Європейської комісії Жозе Мануеля Баррозу, – говорив Квасневський, – свідчить про те, що Європа бачить Україну в асоціації з Євросоюзом». Водночас політик застеріг, що в Україні «потрібно змінити багато речей, на що піде чимало часу». У розмові з польськими журналістами після виступу в Atlantic Council Квасневський говорив про прогрес у переговорах ЄС із Україною. «Найважливіше те, що двері залишаються відчинені, а саміт ЄС-Україна накреслив дорожню карту: що робити далі, щоб у листопаді можна було підписати угоду про асоціацію. До травня є час, щоб вирішити те, що поки що не ьвирішене, включно з політичними справами, тобто ситуацією пані Тимошенко та пана Луценка».

Квасневський також сказав, що невдовзі він вкотре буде в Києві й розмовлятиме про долю ув’язнених політиків. «Треба знайти рішення, яке дозволить усім сторонам вийти з цієї ситуації, не втративши обличчя», – сказав екс-президент Польщі. Він зазначив, що з України надходять сигнали про поступовий рух у бік демократизації. «Цей прогрес повільний, та він є. Треба сказати про економічні реформи, правові, наприклад, зміни в кримінальному кодексі та в законі про адвокатуру, яка нарешті підносить ранг адвокатів у судовій процедурі», – говорив польський політик. Він додав, що у Вашингтоні розмовлятиме з представниками американської адміністрації та конгресменами, щоб переконати їх до активнішої політики «у справі України». Коментуючи ці слова Квасневського, один із найпопулярніших польських інформаційних інтернет-сайтів Onet.pl зазначає, що саме від позиції США залежатиме рішення МФВ щодо наступних позик для України.

«Китайський синдром» і Україна

Ekonomia24.pl (економічний додаток до газети Rzeczpospolita) аналізує наслідки зменшення транзиту російського газу через Україну. Видання розповідає про так званий китайський синдром російського «Газпрому». «На газовому ринку дедалі цікавіше, – читаємо в газеті, – Україна вже не тільки подейкує про те, що розпрощається з «Газпромом», але й почала укладати угоди на постачання газу із Західної Європи через Польщу, Угорщину, Словаччину». Ekonomia24.pl зазначає, що за такої ситуації росіяни хотіли б продавати свій газ до Китаю, причому за таким ж високими цінами, як для європейських держав. Утім, іронізує видання, «Газпром» наштовхнувся на перепону – на, так би мовити, Велику китайську стіну. Пекін не поспішає з укладанням контракту на постачання російського газу, натомість купує дешеве паливо з Туркменистану, будує свій великий газогін і чекає. У свою чергу «Газпром», який в обхід України споруджує дорогий газогін «Південний потік», розуміє, що ця інвестиція може закінчитися для концерну катастрофою. На думку експертів, пише Ekonomia24.pl, вартість «Південного потоку» може сягнути навіть 50 мільярдів євро. Тим часом китайці уважно спостерігають за процесом і чекають на слушний момент, щоб запропонувати росіянам свої гроші за участь в акціонерних товариствах, які експлуатують поклади газу в Росії.