Українські жінки готуються до протесту в понеділок

Київ – Наступного понеділка будівлю Верховної Ради збираються пікетувати жінки. Вони вимагатимуть від чиновників виконання широкого спектру вимог: від захисту жінок від домашнього насильства до звільнення політв’язнів. Активістки кажуть, що вони втомилися чекати на допомогу від чоловіків, отож діятимуть самі.

У понеділок, 25 лютого, об 11-й ранку, біля будівлі Верховної Ради має розпочатися жіночий марш з участю жіночих об’єднань, підприємців, освітян й лікарів. Також в акції мають взяти участь кілька тисяч жінок із різних міст України. Про це повідомила лідер руху Раїса Шматко під час прес-конференції у Києві.

«Цій владі не потрібна нормальна армія. Цій владі не потрібні діти в країні. Геноцид, одним словом. Нам треба просто всім набратися розуму і об’єднатися», – сказала Шматко.

Учасники акції звернуться до чиновників з таких питань: скасування медичної реформи, звільнення політв’язнів, захист жінок від домашнього насильства, виключення з кримінального процесуального кодексу України пунктів, що стосуються, зокрема, обшуку помешкання і анонімних доносів.

Активісти зазначили: щомісяця від домашнього насильства потерпає близько 1000 жінок. За цією ж статистикою, серед звернень до правоохоронних органів частка скарг від жінок сягає 87%. Тому активісти проситимуть внести до Кримінального кодексу статтю, за якою чоловіків, які знущаються з жінок у сім’ях, мають карати. Також члени руху зауважили, що, незважаючи на те, що існує закон «Про попередження насильства у сім’ї», він не виконується.

Відомі революції починали жінки

Про марш обізнані й відомі міжнародні організації, серед яких жіночий правозахисний центр «Ла Страда Україна». У коментарі Радіо Свобода її президент Катерина Левченко підтримала учасників акції й наголосила, що відома французька революція розпочалася саме з жіночого бунту.
Із точки зору катастрофи я б поглянула на сучасну владу. Однак сумніваюся, що вона розуміє, в яку пастку затягнула цю країну
Катерина Левченко

«Суспільство підіймається, в тому числі жінки. Із точки зору катастрофи я б поглянула на сучасну владу. Однак я сумніваюся, що вона розуміє, в яку пастку затягнула цю країну», – підкреслила Левченко.

Активісти попереджають: якщо їхні вимоги не виконають, 20 березня 2013 року вони влаштують всеукраїнський страйк.

Всеукраїнський жіночий рух «За вільну Україну» виник торік восени. Осередок зародився серед однодумців у соціальній мережі.