CША: науковці збирають пожертви через інтернет

Нью-Йорк – У Сполучених Штатах молоді науковці, люди без гучних титулів і опублікованих праць, знайшли новий шлях збирання коштів на свої дослідження – через інтернет. У Нью-Йорку так збирають гроші переважно музиканти. Рок-гурти створюють вебсайт і звертаються до меломанів по фінансову допомогу. Тепер такий шанс отримали молоді вчені, і на рахунки мікробіологів з Каліфорнії вже надійшло понад півмільйона доларів.

У Каліфорнії група молодих учених, які вивчають діяльність організму людини (зокрема, як мікроби впливають на роботу внутрішніх органів) заснували в інтернеті два вебсайти – uBiome i American Gut («Американські кишки»). Науковці розмістили на них проекти своїх досліджень і попросили допомогти з фінансуванням. Індивідуальним донорам обіцяли здійснити аналіз бактерій в їхньому травному тракті.

Неймовірно, але факт: за відносно короткий час на ці два вебсайти надійшло понад 600 тисяч доларів. Джим Річмен з команди засновників вебсайту uBiome зазначає, що вони вирішили відмовитися від традиційного шляху збирання коштів, бо прагнули залучити до свого проекту громадськість.

«Щось магічне трапляється, коли ви звертаєтеся до широкого загалу і отримуєте 500 послань електронної пошти, де люди запитують, що саме дасть ваш проект, – зауважує Джим Річмен. – І це дійсно допомагає вам чіткіше визначити, що ви робите і краще зрозуміти запитання й потреби людей».

Ідея, що вимагає таланту просити

Таким способом – через інтернет – вчені збирали кошти й раніше, але вони й близько не підходили до великих сум. Переважно отримували не більше як 5 тисяч доларів.

Джей Ранджанатан, науковець з Національного центру екологічного аналізу й синтезу у Каліфорнії, теж заснувала вебсайт для збору коштів. Коли репортер згадав про 5 тисяч, Джей знизала плечима. «Люди запитують, що можна зробити за подібну суму? – каже Джей Ранджанатан. – Але я еколог. Багато чого можна зробити за 5 тисяч доларів». За словами науковця, п’яти тисяч доларів достатньо для оплати кількох місяців польових досліджень.

Ідея пошуку фінансування вимагає популяризаторського таланту, але не всі вчені можуть ним похвалитися.