Основна причина підліткової злочинності – байдужість дорослих

Кіровоград – Рівень підліткової злочинності на Кіровоградщині поступово зменшується, стверджує міліція. Скоротилася кількість тяжких злочинів, а найпоширенішим правопорушенням є крадіжка. Однак не зникає основна причина підліткової злочинності – байдужість дорослих, наголошують психологи.

Кіровоградські правоохоронці тішаться, що різко скоротилася кількість групових злочинів, зґвалтувань та розбійних нападів, скоєних неповнолітніми. Проте загальна цифра вражає: 350 неповнолітніх кіровоградців наважилися минулого року скоїти 478 правопорушень.
Бачимо, що у нас проблема з рецидивною злочинністю
Яна Пісарєва

«Ми бачимо, що у нас злочини скоюють переважно школярі. Це крадіжки. І бачимо, що у нас проблема з рецидивною злочинністю, то треба на цих моментах і акцентувати», зауважує виконувач обов’язків начальника кримінальної міліції у справах дітей УМВС України в Кіровоградській області Сергій Бочарніков.

Новий Кримінальний процесуальний кодекс суттєво нічого не змінив у стосунках держави і юного правопорушника, тому, як і раніше, «кадри вирішують усе».

Психолог Рімма Мирна кілька років працювала в рамках соціального проекту із неповнолітніми злочинцями. Вона вважає, що немає універсального способу перевиховання. Шлях до нового життя дитини треба обирати з огляду на ті фактори, що спонукали підлітка до злочину. Найбільший негативний вплив на дитину чинить родина, у якій злочин – норма. Дітей із таких родин треба забирати, вважає психолог.

«Якщо це був випадковий інцидент, то дитина, зрозумівши глибину проступку, може ніколи більше до цього і не повернутися», – каже Рімма Мирна.

Любов і небайдужість дорослих – головний запобіжник підліткової злочинності

Часто діти вчиняють злочини тому, що легко піддаються негативному впливу. Тут вже «не застраховані» й благополучні родини. Надмірна вимогливість, критика та брак душевного тепла спонукають дитину сприймати правопорушення як спосіб захисту чи привернення уваги до себе.

«Дитину не можна ні оцінювати, ні виставляти напоказ. Але й байдужими до будь-якої дитини не можна бути. Була за кордоном на стажуванні – у Франції. Діти – велика цінність у цьому суспільстві. Не будьте байдужими. Навіть якщо дитина йде по вулиці і тримає пляшку пива, покажіть, що ви як громадянин суспільства з цим не згодні», – радить психолог.

А от правоохоронці, на думку психологів, мають стати ближчими до дітей, більше спілкуватися з ними у властивих дітям формах, проводити профілактику через гру чи вирішення творчих завдань.