Прем’єр Японії пообіцяв вирішити суперечку з Росією через Курильські острови

Найбільший зі спірних островів Шикотан, архівне фото

Прем’єр-міністр Японії Сіндзо Абе заявив сьогодні, що виступає за «взаємно прийнятне вирішення» територіальної суперечки з Росією навколо Курильських островів і за підписання давно очікуваного мирного договору за результатами Другої світової війни.

Виступаючи в Токіо перед колишніми мешканцями островів, які після війни перебрав тодішній СРСР і які нині контролює Росія, та їхніми нащадками, прем’єр заявив, що задля цієї мети готовий на все.

За його словами, він висловив свою позицію в телефонній розмові з президентом Росії Володимиром Путіним у грудні минулого року.

Примирливий тон Сіндзо Абе в суперечці з Росією, за словами оглядачів, помітно відрізняється від його суворої позиції в територіальній суперечці з Китаєм навколо іншої групи островів.

Кілька південних Курильських островів тодішній Радянський Союз захопив у Японії наприкінці Другої світової війни і через кілька років депортував їхніх мешканців-японців до Японії. СРСР також відмовився підписувати багатосторонній мирний договір із Японією після війни саме через питання про належність цих островів. Японія вважає їх своїми Північними територіями.