Відеоспостереження за палатою Тимошенко ведуть тільки жінки – омбудсмен

Юлія Тимошенко, 18 січня 2013 року

Відеоспостереження за палатою в Центральній клінічній лікарні № 5 (Харків), в якій перебуває екс-прем’єр Юлія Тимошенко, ведуть виключно жінки-співробітниці Державної пенітенціарної системи, заявила уповноважений Верховної Ради з прав людини Валерія Лутковська.

Під час ток-шоу на телеканалі «Інтер» у п’ятницю Лутковська повідомила, що вона мала можливість ознайомитися з умовами, в яких Тимошенко лікується і відбуває покарання.

Омбудсмен зауважила, що Юлія Тимошенко відмовилася від зустрічі з нею.

«Оскільки вона відмовилася спілкуватися, я не могла почути її скарг. Але я мала змогу ознайомитися з умовами, в яких вона лікується і відбуває покарання», – зазначила Валерія Лутковська.

При цьому вона підтвердила, що в палаті Тимошенко справді встановлено камери відеоспостереження.

«Так, ми їх бачили. Є два види камер, які розміщені на сьогодні у цьому спеціальному блоці, який облаштований у лікарні «Укразалізниці»: є камери відеоспостереження, які належать Міністерству внутрішніх справ і які мали б здійснювати спостереження за зовнішнім периметром, і є камери, які належать Державній пенітенціарній службі і які встановлені в самій камері», – сказала вона.

За її словами, на монітор виводиться зображення «виключно з камер Державної пенітенціарної служби».

«Вони мають можливість бачити тільки саму палату без будь-якого втручання в якусь інтимну сферу в житті тих двох осіб, які перебувають у цій палаті», – наголосила Валерія Лутковська.

За її словами, «під час візиту було з’ясовано, що запис відеоспостереження не ведеться взагалі, там немає архівації, тільки відеоспостереження».

«Крім того, цей монітор постійно повернений до одного інспектора, є тільки один інспектор – жінка має можливість спостерігати за двома пацієнтками, які перебувають у палаті», – заявила омбудсмен.

Вона також повідомила, що Юлія Тимошенко у ЦКЛ № 5 постійно охороняють п’ятеро осіб. «Згідно з постовими відомостями, які ми перевірили вибірково, за весь час перебування Юлії Тимошенко у лікарні Укрзалізниці, в межах охорони є п’ятеро осіб: один співробітник, який є начальником охорони, один стоїть на вході і троє працівниць-жінок, які перебувають одна в палаті, одна – за монітором і одна – в коридорі», – зазначила омбудсмен.

8 січня 2013 року захисник екс-прем’єра, народний депутат Сергій Власенко оприлюднив відкритого листа Юлії Тимошенко до Президента України Віктора Януковича, в якому вона оголосила про початок особистої акції громадянської непокори. Тимошенко відмовилася повертатися у свою палату доти, доки там ведеться відеоспостереження і цілодобово перебуває караул, у якому чоловіків більше, ніж жінок.

11 жовтня 2011 року Печерський районний суд Києва засудив Юлію Тимошенко до семи років позбавлення волі за звинуваченням у перевищенні повноважень під час підписання газових контрактів із Росією у 2009 році. Вона відбуває покарання в Качанівській виправній колонії в Харкові з кінця грудня 2011 року.

9 травня 2012 року Юлію Тимошенко перевели з колонії до Центральної клінічної лікарні № 5 (Харків). Тактику і медикаментозне лікування екс-прем’єра визначають німецькі лікарі з клініки «Шаріте» (Берлін).