Вибори делегатів Курултаю будуть прямими

Сімферополь – Меджліс кримськотатарського народу демократизується: вибори делегатів Курултаю (загальнонаціонального з’їзду кримських татар) відтепер будуть прямими і таємними. У Меджлісі розраховують, що тепер й опозиційні кримськотатарські групи висуватимуть своїх кандидатів у делегати Курултаю, вибори якого мають відбутися навесні нинішнього року.

Перший заступник голови Меджлісу Рефат Чубаров розповів Радіо Свобода, що нове Положення «Про вибори делегатів Курултаю» було опубліковане заздалегідь і цілий місяць обговорювалося громадськістю. На останньому Курултаї, що відбувся два тижні тому, цей документ обговорювався та ухвалювався постатейно, чимало поправок, внесених під час загальнонаціонального обговорення, було враховано.

«Найважливіше – це те, що вперше делегати вищого представницького органу кримськотатарського народу – Курултаю – обиратимуться у перебігу прямого таємного голосування бюлетенями. Досі у нас була двоступенева американська система – виборці обирали виборників, а вже ті – делегатів Курултаю», – розповів Рефат Чубаров.

Він також зазначив, що окрім прямого, рівного і таємного виборчого права, нові правила гарантують участь у виборах за мішаною мажоритарно-пропорційною системою громадських і політичних організацій кримських татар, а також присутність міжнародних спостерігачів. Чубаров каже, що делегати Курултаю прагнули максимально спростити і демократизувати процедуру виборів органів етнічного самоврядування. Він звертає особливу увагу, що і голосувати, і висуватися на виборах Курултаю зможуть не лише етнічні кримські татари, але й члени їхніх родин іншої національності, якщо вони мають українське громадянство.

Чубаров: відмовляться від участі у виборах лише політичні маргінали

Новообраний голова Центральної виборчої комісії Курултаю Заїр Смедляєв повідомив, що відтепер за мажоритарною системою обиратиметься 200 делегатів загальнонаціональною з’їзду і ще 50 – за пропорційною. За його словами, підготовка до виборів розпочалася, проходитимуть вони в різних регіонах в різний час і розпочнуться уже в березні. «Зараз пішла підготовча робота до старту виборчої кампанії. Мусимо уточнити точну кількість співвітчизників-виборців, у відповідності з чим розподілятимуться квоти за регіонами. Одразу нарізатимуться округи, і залежно від рівня готовності оголошуватимемо початок виборчої кампанії в тому чи іншому регіоні», – зазначив Заїр Смедляєв.

Рефат Чубаров заявив Радіо Свобода, що очікує розширення кола активних учасників виборів на Курултай, в тому числі – з боку опозиційних лідерам Меджлісу політичних груп всередині кримськотатарської спільноти. За його словами, найпевніше відмовляться від участі у виборах лише маргінальні діячі, які не впевнені у підтримці з боку співвітчизників.

Разом з тим, як повідомив портал «Кримськотатарське питання online», антимеджлісівські опозиціонери ще не вирішили, чи балотуватимуться в делегати нового Курултаю. Проте більшість із них кажуть, що схиляються до того, щоб відмовитися. Лише координатор Постійного комітету «Загальнонаціональних зборів кримськотатарського народу» Абдурешит Джеппаров повідомив, що багато представників цього об’єднання таки розглядають можливість своєї участі у виборах Курултаю.