У США сперечаються щодо абортів

Нью-Йорк – У Сполучених Штатах відзначають річницю ухвали Верховного суду щодо легалізації абортів. Сорок років тому майже одностайним голосуванням найвища судова інстанція цієї країни поклала край забороні штучного переривання вагітності – рішення історичне, як вважають одні, безбожне й жорстоке, на думку інших. Суперечки в американському суспільстві й досі не вщухають.

У помешканні репортера Радіо Свобода задзвонив телефон. Представниця громадської організації «За право на життя», тобто проти абортів, збирала пожертви. Вона доводила, що життя людини починається від зачаття, тож аборт означає вбивство.

Не лише ця організація веде боротьбу проти абортів. Майкл Тейлор, виконавчий директор «Національного комітету на захист людського життя», вважає рішення Верховного суду на лише помилковим, а й шкідливим для моральних підвалин суспільства.

На це коментатор Лінда Грінхауз нагадує, що був час, до рішення Верховного суду, коли аборт вважався в Америці кримінальним злочином.

Потужний рух за легалізацію абортів

Лінда Грінхауз підкреслює, що вимоги легалізації абортів надходили навіть не від жіночих правозахисних організацій, а насамперед від медичних асоціацій, як також від правників та суддів з Американського інституту права.

«То були професійні організації, здебільшого чоловічі, які виступили проти законів щодо криміналізації абортів, – каже Лінда Грінхауз. – Ті закони примушували жінок робити операцію будь-де, поза лікарнею. Ті закони загрожували кримінальним переслідуванням лікарям, які вважали, що вони діють в інтересах своїх пацієнтів. Ось це й підштовхнуло до активних дій проти заборони абортів».

Навіть прихильники заборони визнають, що рух за легалізацію абортів почався задовго перед тим, як цю проблему розглянув Верховний суд, що окремі штати дозволяли аборти у випадках гвалтування, кровозмішення або загрози життю матері.

Дейвід О'Стін, директор «Національного комітету за право на життя» (є й такий комітет) нагадує: «Такий закон існував у низці штатів, а між 1967 роком і 1970-м назагал 19 штатів легалізували аборти з причин інших, ніж порятунок життя матері».

Одначе й нині, через 40 років після рішення Верховного суду, не припиняються суперечки між лібералами й консерваторами навколо легалізації абортів, про що нагадав кореспондентові Радіо Свобода неочікуваний телефонний дзвінок.