Тимошенко: нові обвинувачення – агонія Януковича

Юлія Тимошенко слухає нові звинувачення прокуратури, 18 січня 2013 року

Колишній прем’єр Юлія Тимошенко заявляє, що не має стосунку до вбивства депутата Євгена Щербаня в 1996 році, і це буде доведено в міжнародних судах. Заяву ув’язненої Тимошенко після зустрічі з нею озвучив її захисник Сергій Власенко.

«Ці обвинувачення є агонією, істерикою Януковича, який знає, що всі попередні кримінальні справи проти мене розвалилися, виявилися політичним порожнім брудом, і йому в найближчий час після рішення Європейського суду з прав людини доведеться випускати мене на свободу. Він містично цього боїться», – цитує Власенко заяву Тимошенко.

«Євген Щербань був одним із п’яти засновників корпорації «Індустріальний союз Донбасу», яка володіла сотнями підприємств, незаконно приватизованих у 90-х роках. Крім Щербаня, власниками компанії ІСД були Олександр Момот, Ахать Брагін і Ренат Ахметов. П’ятим тіньовим співвласником корпорації був тоді молодий політик Віктор Янукович, нині Президент України. Євген Щербань був беззаперечним лідером цієї групи, був народним депутатом і головним кандидатом у голови ОДА Донецької області. Протягом короткого часу були трагічно вбиті три власники корпорації. Євген Щербань та Олександр Момот були застрелені, а Ахать Брагін був підірваний на донецькому стадіоні», – йдеться у заяві Тимошенко.

«Після вбивства Щербаня «губернатором» Донецької області зміг стати Віктор Янукович. То ще треба пояснювати, і при чому тут до вбивства Щербаня моє прізвище?» – цитує Власенко слова екс-прем’єра.

Your browser doesn’t support HTML5

Сергій Власенко озвучує заяву Юлії Тимошенко щодо звинувачень у справі Щербаня

За словами Тимошенко, нові обвинувачення нескладно буде оскаржити в європейських судах.

Екс-прем’єр також наголосила, корпорація ЄЕСУ, яку вона очолювала до 1996 року, ніколи не отримувала фінансових державних гарантій від України. «Такі гарантії, згідно з законом, надаються виключно колегіальним рішенням уряду та відображаються законом про державний бюджет України. Я заявляю, що уряд України ніколи не ухвалював рішень про надання фінансових гарантій по корпорації ЄЕСУ і такий борг ніколи не відображався в державному бюджеті. Це легко перевірити», – каже Тимошенко. Тому цю кримінальну справу вона вважає сфальшованою, заявляє Власенко.

Минулої п’ятниці Генпрокурор Віктор Пшонка заявив, що Юлії Тимошенко вручили повідомлення про підозру в організації умисного вбивства депутата Євгена Щербаня в 1996 році з корисливих мотивів. У Генпрокуратурі заявили, що в цій справі немає політичного підтексту.