CША: афера Ленса Армстронґа

Велосипедист Ленс Армстронґ під час інтерв’ю для Опрі Вінфрі

Нью-Йорк – Ленс Армстронґ, знаменитий американський спортсмен, семикратний тріумфатор «Тур-де-Франс», найпрестижнішої світової велогонки, вперше публічно визнав, що завжди вживав допінг. І що без цього він ніколи б не домігся своїх блискучих перемог. Своє визнання Армстронґ зробив, даючи інтерв’ю популярній телевізійній ведучій Опрі Вінфрі.

Падіння такої зірки, як Ленс Армстронґ – це міжнародна сенсація, але сенсація лише у тім, що спортсмен уперше визнав те, що здавна стверджували його колеги по команді. Вони казали, що їхній капітан вживав допінг і переливання крові, воно теж заборонено правилами.

А зіркою він був справді першої величини. Варто нагадати, що Армстронґові нині 41 рік, а у віці 23 років у нього виявили злоякісну пухлину статевих органів із метастазами навіть по всьому тілі. Армстронґ подолав страшну хворобу і повернувся у великий спорт.

На мільйони доларів, отриманих упродовж спортивної кар’єри професійного гонщика, він заснував Фонд боротьби з раковими захворюваннями. Філантропічна діяльність додала йому популярності й визнання далеко за межами спортивного світу. Тим болючіше нинішнє падіння.

Але в інтерв’ю з Опрою Вінфрі Армстронґ не каявся, лише підтвердив звинувачення. Ось уривок з розмови:

Вінфрі: Скажіть лише так чи ні – в усіх семи гонках «Тур-де-Франс», де ви перемогли, чи Ви вживали заборонені ліки чи переливання крові?

Армстронґ: Так.

Вінфрі: Як на вашу думку, чи це взагалі у людських силах – перемогти у «Тур-де-Франс» сім разів поспіль, не вживаючи допінгу?

Армстронґ: Я вважаю, що ні.

Він казав, що не шкодує, що вживав допінг, бо, за його словами, всі так роблять у велоспорті, а він «не бажав відставати».

Армстронґ також визнав, що чинив тиск на колег .«Я чинив тиск у тому сенсі, що я намагався контролювати розмови, – сказав спортсмен. – Коли мені не подобалося, що хтось казав про мене те, що я розцінював як вияв нелояльності, то я намагався контролювати, кажучи: «Це все брехня. Вони брешуть».

Вимушене визнання

Причиною публічного визнання, свідками якого була багатомільйонна телевізійна аудиторія, вважають те, що Армстронґ сподівається повернутися у спорт. Якщо не поновити участь у велогонках, то принаймні у вельми популярному нині тріатлоні – змагання з плавання, велосипеду й бігу.

Поки що Американська антидопінгова агенція заборонила Армстронґові брати участь у будь-яких спортивних змаганнях, причому заборона ця довічна.

Агенція опублікувала спеціальну доповідь про своє розслідування, обсягом у 1000 сторінок, так званої «афери Армстронґа».

На телевізійне інтерв’ю спортсмена Тревіс Тайґарт, голова Антидопінгової агенції, реагував скептично, зауваживши, що сам Армстронґ визнав, що намагався контролювати членів команди.

Було сказано працівниками Агенції, що самого телеінтерв’ю замало для скорочення покарання. Інтерв’ю велосипедиста Тайґарт назвав «малим кроком у потрібному напрямку».

Від Армстронґа хочуть свідчень офіційних. «Якщо він має щире бажання виправити помилки минулого, то хай дасть свідчення під присягою про весь обсяг своєї допінгової діяльності», – зауважив Тайґарт.

Армстронґ також пішов із правління заснованого ним Фонду боротьби з раковими захворюваннями.