Місія в Україні мала б тривати до підписання Угоди про асоціацію – Квасневський

Варшава – Місія Європейського парламенту в Україні, яка тривала від червня минулого року до 1 січня цього року, повинна продовжуватися. У цьому переконані екс-президент Польщі Александр Квасневський та колишній голова Європарламенту Пат Кокс, яким у Брюсселі доручили переконати українську владу в необхідності звільнення ув’язненої Юлії Тимошенко та демократизації країни. Рішення про те, чи продовжувати місію Квасневського й Кокса, Європарламент має ухвалити до кінця січня.

Александр Квасневський і Пат Кокс у середу відзвітувалися перед головою Європейського парламенту Мартіном Шульцом про зроблене в рамках їхньої місії в Україні. Після цієї зустрічі Квасневський сказав журналістам, що цій місії вдалося створити ефективний канал діалогу з українською владою та опозицією. За словами Квасневського, він сам, Кокс та Шульц переконані, що такий діалог треба продовжити.

Квасневський поінформував, що Європарламент вирішуватиме подальшу долю місії 31 січня. Квасневський відповів на запитання журналістів про те, до якого саме моменту повинна тривати ця ініціатива Брюсселя. «До моменту, коли головні цілі будуть реалізовані. Такий крайній термін – це листопад цього року, коли у Вільнюсі має відбутися підписання Угоди про асоціацію з ЄС», – зазначив Квасневський.

Сподіваюся, суд над Тимошенко знову відкладуть – екс-президент Польщі

На прохання журналістів Квасневський прокоментував свої попередні слова про те, що найбільшим успіхом місії було б звільнення Юлії Тимошенко.

«Ми постійно над цим працюємо, – говорив він, – тому місію треба продовжити, а тиск з боку Європейського Союзу повинен тривати».

За словами Квасневського, важливо, що Тимошенко лікують, що вона перебуває під наглядом німецьких лікарів. Політик вважає, що це великий успіх. Польський екс-президент сподівається, що суд над Тимошенко, який має відбутися у Харкові, знову відкладуть.

Оцінюючи ситуацію в Україні в цілому, Квасневський каже, що, порівняно з судніми Росією та Білоруссю, вона найбільше досягла на шляху демократизації.
В Україні є сильна опозиція, такої не має ані Росія, ані Білорусь, ані країни Центральної Азії
Александр Квасневський

«Вибори створили ситуацію, якої не маємо в жодній країні колишнього Радянського Союзу. В Україні є сильна опозиція, такої не має ані Росія, ані Білорусь, ані країни Центральної Азії, є не до порівняння вищий рівень свободи слова і ЗМІ, є чимало реформ, які з проблемами, та все-таки впроваджуються», – сказав Квасневський.

Тож європейські політики повинні бути дуже терплячими й мати спільну думку у своєму ставленні до Києва, зауважив екс-президент Польщі.

Місія – це не тільки справа Тимошенко – політолог

Наскільки місія Квасневського-Кокса ефективна? Варшавський політолог Анджей Шептицький говорить, що на справу потрібно подивитися в ширшому контексті, не лише крізь призму ситуації Юлії Тимошенко.
Діалог Україна-ЄС формально не припинений, та де-факто заморожений
Анджей Шептицький

«Діалог Україна-ЄС, попри те, що Тимошенко у в’язниці, а вибори відбулися так, як відбулися, формально не припинений, та де-факто заморожений. Не вдалося змінити українського законодавства так, щоб Юлія Тимошенко вийшла на волю, але варто зазначити, що останнім часом нема ув’язнення наступних політиків, тож, можливо, вдасться якимось чином цю ситуацію стабілізувати», – зазначив Анджей Шептицький у коментарі Радіо Свобода.

Шептицький нагадує, що у своїх промовах Квасневський наголошував на кількох завданнях його місії: зберегти відносини ЄС з Україною, припинити переслідування опозиції, схилити Україну до зміни кримінального законодавства, а також покращити ситуацію ув’язненого екс-прем’єра Тимошенко.