Щоб польська залізниця стала швидкісною, у неї вкладуть 10 мільярдів доларів

Варшава – Лише троє з десяти опитаних поляків задоволені якістю перевезень на польському залізничному транспорті. Ще менше своєю залізницею задоволені болгари, румуни та італійці. Такі дані оприлюднили автори міжнародного дослідження «Євробарометр», проведеного у 24 країнах ЄС на замовлення Європейської комісії. Щоб покращити роботу залізничного транспорту, Польща найближчими роками вкладе у нього 10 мільярдів доларів.

Згідно з даними дослідження «Євробарометр», незадоволені вітчизняним залізничним транспортом поляки найбільше нарікають на його малу швидкість. Сімдесят відсотків опитаних наголосили на тому, що польські потяги їздять надто повільно. Крім цього, пасажири поїздів у Польщі скаржаться на непуктуальність залізничного транспорту. Середня тривалість запізнення польського поїзда – приблизно 20 хвилин, хоча трапляється, що потяги запізнюються навіть на кілька годин.

Втім, як твердять польські залізничники, тривалість запізнень у Польщі не більша, ніж у середньому в інших країнах ЄС. За даними аналітиків з Управління залізничного транспорту, 90 відсотків польських пасажирських поїздів прибувають до пункту призначення за розкладом. Це, кажуть експерти, відповідає середньоєвропейській практиці.

Роберт Собеський з Акціонерного товариства «Польські залізничні лінії» пояснює, чому запізнюються польські поїзди. «Найчастіше запізнення потягів спричинені технічними аваріями, якимись нещасливими випадками, крадіжками або кліматичними умовами, специфічними для кожної пори року», – зазначає він.

Потяг запізнився? Вимагай відшкодування!

Польські залізничники наголошують, що впродовж останніх років у їхній галузі відбулися позитивні зрушення. Скажімо, порівняно з 2010 роком середній час запізнення потягів вдалося зменшити на три хвилини.

Один із дієвих інструментів, що мобілізує залізницю, це грошові відшкодування за запізнення, яких вимагають незадоволені пасажири. Такі компенсації діють у Польщі віднедавна, їх запровадили, щоб пристосувати польський ринок залізничних перевезень до стандартів Європейського Союзу. Згідно з цими нормами, якщо потяг запізнився більше ніж на годину, перевізник повинен повернути пасажирові не менш як 25 відсотків вартості квитка. Якщо ж запізнення більше ніж 2 години, то залізниця повинна компенсувати 50 відсотків суми, заплаченої за поїздку.

Щоб зменшити роздратування пасажирів та їхніх близьких, які чекають на запізнений потяг, польська залізниця почала подавати в інтернеті інформацію про рух потягів.

Заплатити за квиток можна через смс

Щоб покращити рівень своїх послуг, польські залізничники використовують найрізноманітніші технологічні новинки. Скажімо, один із найбільших перевізників у країні фірма Intercity впроваджує програму «Твоя колія». Згідно з цією програмою, квитки на потяг, придбані заздалегідь, будуть значно дешевшими, а купити їх можна в інтернеті, або ж безпосередньо у потязі, заплативши банківською карткою.

Деякими такими новинками вже активно користуються пасажири варшавських приміських потягів. Наприклад, квиток на поїзд можна купити, наближаючи до касового апарату мобільний телефон або ж надсилаючи смс. Даріуш Ґрайда з правління Мазовецької залізниці твердить, що невдовзі такі нововведення будуть загальнодоступними. «Коли ми закінчимо тестування нововведень на цих кількох лініях, то почнемо їх запроваджувати на всіх інших», – зазначає він.

Головні капіталовкладення – в інфраструктуру

Утім, наголошують польські залізничники, головні зміни на польській колії ще попереду. До 2015 року польський уряд хоче вкласти у модернізацію залізничного транспорту 30 мільярдів злотих, тобто майже 10 мільярдів доларів. За словами польського прем’єр-міністра Дональда Туска, частину цих грошей Польща отримає з Європейського Союзу.

Більшість цієї суми буде призначена на залізничну інфраструктуру, тобто модернізацію колії та придбання нових потягів. Вже цього року до Польщі прибуде перший із 20 замовлених в Італії комфортних поїздів типу «Пендоліно». Водночас триватимуть реконструкції старих залізничних шляхів, які стануть швидкісними, тож відстані між польськими містами можна буде подолати значно швидше, ніж тепер.