Чому сніг в Україні паралізує дороги?

Your browser doesn’t support HTML5

На трасі Київ – Чоп 17 грудня 2012 року

Рубрика «Точка кипіння» – про те, що найбільше болить українцям. Ми не лише окреслюємо проблему, але й шукаємо вихід із ситуації.

Київ – Під час снігопадів їздити автошляхами України стає небезпечно – це визнають і в Кабміні. У містах затори, на міжміських дорогах автівки грузнуть у снігу, десятки людей на добу гинуть в аваріях. Найкраща ситуація з розчищенням доріг у Києві та Вінниці, найгірша – у гірських районах та у віддалених селах. Представники влади заявляють, що дорожнє господарство до зими готове. Самі ж водії вважають інакше.

Через снігопади в кінці 2012 – на початку 2013 років, які метеорологи вважають найбільшими за останнє століття, Україну накрила хвиля дорожніх аварій. Лише в останній день минулого року – 86 ДТП, 22 людини загинули, 1-2 січня – 133 аварії, 25 загиблих, повідомляють МНС та Державтоінспекція. У цих установах головною причиною називають перевищення швидкості, самі ж водії головною бідою вважають стан доріг, за якими взимку стежать украй погано.

Перевернуті фури на трасі Київ-Овруч, вантажівки, що загрузли у снігу між Броварами та Черніговом, кількадесят сіл, які сніги відрізали від цивілізації, один великий затор, який охопив третину столиці. Це не картина апокаліпсису – це транспортні проблеми цієї зими.

На зимових дорогах краще без бампера

Киянин Ігор вважає дрібні й середні поломки своєї автівки на зимових вибоїнах звичною справою. Днями, коли він долав неприбрані й змерзлі замети, його іномарка лишилася без бампера, розповідає Ігор.

«Це повторюється кожної зими. Сніг не вивозять, утворюються колії, я поступово відриваю собі переднього бампера, і намагаюся його полагодити, але до весни це марна справа. Зрозуміло, що взимку слизько, йде сніг. Але якби комунальники не вигрібали сніг на дорогу, а кудись вивозили, не було б таких «веселощів», коли, наприклад, їдеш і не можеш зупинитися», – скаржиться водій.

Найбільше потерпають від негоди та нерозчищених доріг таксисти й автоперевізники у Києві та інших великих містах, розповідає Радіо Свобода голова Профспілки таксистів України Василь Попик.

Снігу випало вдвічі більше за норму. Але влада сама заявляла, що закупила снігозбиральну техніку. Де вона – ми не бачимо! На дорогах – біда
Василь Попик
«Кажуть, снігу випало вдвічі більше від норми. Але влада сама заявляла, що закупила снігозбиральну техніку. Де вона – ми не бачимо! На дорогах біда. Загальна оцінка українських доріг украй негативна. Є винятки – це місто Вінниця, де відчувається, що про дороги дбають. Київ – серед найгірших. Я сам їжджу по столиці й це бачу», – додає профспілківець.

За оцінками Профспілки таксистів, через снігопади викликів таксі стало більше, але таксисти роблять менше замовлень на день, бо долають перешкоди на зимових дорогах і потрапляють в аварії. У час снігопаду аварійні ситуації викликають не лише дороги, а й заліплені снігом світлофори й дорожні знаки, які не чистять, резюмує Василь Попик.

Не краща ситуація у глибинці. Коли снігопад викликав багатотисячні затори на трасі Київ – Чоп, 12 сіл Хмельниччини та південні райони Рівненської області кілька днів залишалися без транспортного сполучення. На Івано-Франківщині від цивілізації були відрізані 53 села – такими є дані МНС. Коли це сталося, прем’єр Микола Азаров закликав автовласників утриматися від поїздок. Утім, сніг іде знову, і ситуація грудня може повторитися, побоюються водії. Цієї зими в Києві з кожним снігопадом виникає один великий затор, який охоплює всі центральні вулиці міста. Проте нині сніг із київських доріг прибирають найкраще з-поміж українських населених пунктів, запевнив Радіо Свобода заступник голови Київської міської державної адміністрації Олександр Мазурчак.

Ми готові й до нових снігопадів. Єдине, що заважає – це затори. Якби не автівки на вулицях – ми прибирали б сніг в усьому місті за лічені години
Олександр Мазурчак
«Дорожні служби працюють добре, допомагає і потепління. Не бракує ні техніки, ні солі для посипання вулиць. Київ, дійсно, за результатами моніторингу, впорався зі снігом найкраще. Ми готові й до нових снігопадів. Єдине, що заважає, це затори. Якби не автівки на вулицях, ми прибирали б сніг в усьому місті за лічені години. Це можливо, якщо автовласники у день снігопаду пересідатимуть на громадський транспорт та метро», – радить посадовець.

«На відміну від ЄС, де просто закривають шляхи, ми тримаємося до останнього» – «Укравтодор»

Дороги міжміського сполучення, які обслуговує «Укравтодор», до зимової негоди цього разу почали готувати ще влітку, а проблеми виникли через екстремальну погоду та більш лояльний підхід до автомобілістів, ніж у країнах ЄС, повідомив у коментарі Радіо Свобода начальник управління експлуатаційного утримання доріг та безпеки руху «Укравтодору» Олександр Сухоносов.

Нема чого ховати: питання є і з дорожньою технікою, дві третини з якої вичерпали свій ресурс, і з фінансуванням
Олександр Сухоносов
«До листопада заходи з підготовки до зими були виконані. За звичайної погоди дорожня галузь може працювати, незважаючи на фінансові та інші труднощі. Що ж до екстремальних погодних умов, коли циклони з сильними опадами накрили різні регіони України, були труднощі. Працювали в цілодобовому режимі, створили штаби у регіонах. На відміну від західних сусідів, які просто зупиняють рух на час негоди, ми намагалися тримати дороги відкритими до останнього. Нема чого ховати: питання є і з дорожньою технікою, дві третини з якої вичерпали свій ресурс, і з фінансуванням. Ми отримували допомогу «Укрзалізниці», яка надала нам 200 одиниць снігозбиральної техніки».

В «Укравтодорі» наголошують, що дорожнє господарство лишається у повній бойовій готовності на випадок продовження негоди. Нині на дорогах чергує 2280 одиниць снігозбиральної техніки. За останніми повідомленнями «Укравтодору», зараз найбільше замітає снігом дороги у Луганській, Донецькій та Одеській областях. Під час попередніх снігопадів найбільше постраждали північні, західні області, Поділля та Черкащина.

«Реально дбають лише про дороги біля Межигір’я» – експерт

Головна причина проблем на зимових дорогах – не у комунальних службах, а в головах водіїв, заявив Радіо Свобода експерт з питань транспорту Олексій Мочанов.

Зима несподівано приходить щороку не для комунальників, а до автовласників. Постійно бачу автівки, які буксують на всесезонній гумі, і навіть маршрутки – що неприпустимо
Олексій Мочанов

«Мені здається, що зима несподівано приходить щороку не для комунальників, а до автовласників. Постійно бачу автівки, які буксують на всесезонній гумі, і навіть маршрутки – що неприпустимо. Люди не навчаються водіння, але складають іспит у ДАІ, і потім стають поперек дороги, затримуючи кілька тисяч інших водіїв, – пояснює експерт. – А щодо держави – варто готуватися, перекидати снігозбиральну техніку в регіони, де буде більше снігу. З півдня – на північ, та в Карпати. А в нас міністрами стають люди, яким трохи більше 30 років. Вони мають це все прораховувати, але реально вони дбають про дороги у Межигір’ї та навколо нього».

Загалом фахівці радять зробити використання зимової гуми обов’язковим для всіх, а також під час снігопадів перекривати окремі ділянки автошляхів, щоб розчистити їх, і потім не рятувати тисячі водіїв та пасажирів зі снігового мішка. Що ж до міст – водіїв просять уникати поїздок під час заметілі і не паркуватися на ніч на узбіччях вулиць, щоб бульдозери могли збирати сніг.

У вас накипіло? Поділіться з Радіо Свобода! Теми для рубрики «Точка кипіння» можна запропонувати за телефоном (044) 492-84-39 та на сторінці «Ранкової Свободи» у соцмережах.