Карзай каже, що зацікавлений в американській присутності в Афганістані

Президент Афганістану Хамід Карзай

Нью-Йорк – До Сполучених Штатів прибув з тижневим візитом президент Афганістану Хамід Карзай. У програмі його перебування у Вашингтоні переговори з президентом Бараком Обамою, зустрічі й наради з державним секретарем Гілларі Клінтон, міністром оборони Леоном Панеттою, з лідерами Конгресу. Йдеться насамперед про майбутню присутність Америки в Афганістані після того, як наприкінці 2014 року звідти буде виведено війська Сполучених Штатів і НАТО.

Барак Обама і Хамід Карзай зустрічалися багато разів і далеко не завжди в усьому погоджувалися, але нинішня зустріч, на думку оглядачів, винятково важлива.

Ендрю Вайлдер, директор Афгано-пакистанської програми Американського інституту проблем миру, характеризує візит Карзая як вельми значущу подію.

Цього разу маємо процес переговорів про низку дуже важливіих угод і поки що домовленості не досягнуто, передусім щодо двосторонньої угоди про безпеку
Ендрю Вайлдер
«Були часи, коли два президенти зустрічалися з метою підписання угоди, – каже Ендрю Вайлдер, – але цього разу маємо процес переговорів про низку дуже важливіих угод і поки що домовленості не досягнуто, передусім щодо двосторонньої угоди про безпеку».

Якщо домовляться, то наприкінці 2014 року в Афганістані може залишитися контингент американських військ чисельністю від 9 до 15 тисяч. Мета – здійснювати операції проти терористів і тренувати нову афганську армію.

Карзай каже, що зацікавлений в американській присутності, але водночас він критично оцінює дії американських військ в Афганістані.

Вайлдер, який щойно повернувся з Кабула, каже, що афганці назагал вважають, що присутність американських військ сприяє політичній стабільності країни.

«Америка втомилася від війни в Афганістані»

Президент Обама, одначе, усвідомлює, що американці втомилися від війни в Афганістані, яка триває вже понад 11 років, та й фінансовий тягар дається взнаки, стверджує Том Лінч, науковий співробітник Національного оборонного інституту.

Він каже, що під час зустрічей з Карзаєм лідери у Вашингтоні хочуть почути від афганського президента обіцянку, «... що Карзай зобов’яжеться далі поліпшувати врядування країною, що він обіцятиме прямувати курсом сприяння правам людини, поліпшувати стан народної освіти і підвищувати рівень життя населення».

Вашингтон також наполягає на тому, щоб Карзай стояв осторонь президентських виборів наступного року, оскільки існують побоювання, що Карзай, всупереч афганській конституції, спробує залишитися на посаді президента.