Як за один день зібрати 16 мільйонів доларів на благодійні цілі?

Варшава – Через кілька днів Польща ряхтітиме мільйонами червоних сердечок. Їх носитимуть усі ті поляки, які пожертвують бодай кілька копійок на медичне устаткування для дитячих лікарень. Щороку у січні цю акцію організовує невелика неурядова організація «Оркестр святкової допомоги». За 20 років своєї діяльності вона зібрала вже понад 150 мільйонів доларів.

«Оркестр святкової допомоги» – найвідоміша польська громадська організація. Її символ – червоне серце, яке означає милосердя і щедрість. Понад два десятиріччя незмінним керівником організації залишається шоумен Юрій Овсяк. Саме йому на початку дев’яностих років спало на думку організувати веселі аукціони, на яких продавалися б найрізноматніші, іноді досить дивні речі. Зароблені таким чином гроші Овсяк запропонував передавати спеціалізованим дитячим лікарням – на придбання дорогого обладнання.

Як організований збір коштів? Традиційно він відбувається в одну з січневих неділь. Фактично в кожному польському місті, а також у багатьох селах, працюють волонтери цієї добродійної організації. На головних площах міст вони організовують концерти, де безкоштовно виступають місцеві співаки, актори, відомі громадські діячі. Тоді ж відбуваються і аукціони, а також збір грошей на вулицях. Кожен бажаючий кидає в запечатані скриньки волонтерів, скільки може.

Сором бути немилосердним

В акції збирання грошей беруть участь понад 120 тисяч добровольців, здебільшого це молоді люди. В нагороду жертводавець отримує наклейку у вигляді червоного паперового сердечка. Тож у день, коли «Оркестр святкової допомоги» проводить збір коштів уся країна розцвітає червоними серцями. Показатися на вулиці без такої наліпки просто соромно. Минулого року «Оркестрові» вдалося зібрати понад 50 мільйонів злотих, тобто майже 16 мільйонів доларів, розповідає організатор Єжи Овсяк.

«Ця сума призначена на закупівлю медичного обладнання, на реалізацію фінального концерту, а також , це дуже важливо – на здійснення програм – п’яти медичних програм та однієї освітньої».

Одна з таких програм, фінансованих «Оркестром святкової допомоги» – це створення на території всієї країни пунктів діагностики онкозахворювань у дітей. Завдяки іншій програмі вдається виявляти вади слуху у немовлят. Крім цього, на зібрані гроші купують інсулінові помпи для дітей та вагітних жінок, хворих на цукровий діабет. Нещодавно уся Польща стежила за зворушливою історією рятування життя 4-річної Ленки, підключеної до штучного серця, придбаного на гроші «Оркестру святкової допомоги». Понад місяць тому дівчинку успішно від’єднали від пристрою, який врятував їй життя.

Старий танк або екскурсія в’язницею – на добрі справи

На придбання дорогого медичного обладнання потрібні дуже великі суми, тож «Оркестр святкової допомоги» заохочує своїх прихильників до креативності. Що тільки не продають на аукціонах: особисті речі польських акторів та спорстменів, вечерю з популярною співачкою, робочий стіл відомого телеведучого, старий танк і навіть візит до в’язниці. Міхал Заґлоба, речник в’язниці у місті Білосток, яка виставляє на благодійний аукціон таку екскурсію, розповідає про цю ініціатиаву.

«Людина, яка прийде до в’язниці, зможе порівняти свої уявлення з дійсністю, зможе позбутися якихось стереотипів, ми гарантуємо, що вона не вийде звідси байдужою. За екскурсію люди пропонують досить високі суми, скажімо три роки тому на акціоні хтось викупив таку екскурсію за 900 злотих, минулого за 610, побачимо, як буде у цьому році».

Єжи Овсяк, керівник «Оркестру святкової допомоги» наголошує, що секрет успіху його організації – це не тільки атмосфера карнавалу, яка панує в день збирання грошей, але й абсолютна прозорість усіх фінансових операцій. Поляки мають довіру до «Оркестру», тож щедро жертвують для нього гроші.