У Донецьку створили клуб для українськомовних

Донецьк – У Донецьку створили клуб для тих, хто хоче спілкуватися українською. Автори ініціативи вважають, що створення таких осередків дуже потрібне в містах Південної та Східної України. Хто ж відвідуватиме щотижневі засідання донецького українського клубу?

Перше засідання клубу для тих, хто хоче розмовляти українською, відбулося у переддень розрекламованого «кінця світу». Дев’ятеро людей зібралися, щоб обговорити пророцтво майя, публікації у ЗМІ та думки людей з цього приводу. Головною ж була не сама тема, а мова, якою цю тему обговорювали.

«Основна мета – створити простір у Донецьку для українськомовних донеччан, які з певних причин не вживають українську в побуті. Там на роботі, в транспорті, в житті через те, що соромляться, або їм не зручно, або їм хтось забороняє. А так ми створимо такий абсолютно ізольований світ всередині Донецька, де всі приходять і говорять українською, де кожен може можливість здобути практику, яку він хоче. І ми все це оздоблюємо цікавим інтерактивом, можливостями щось нове для себе дізнатися і чомусь навчитися», – пояснив Радіо Свобода один із членів клубу, голова донецького осередку «Демократичного альянсу» Євген Семехін.

Нудних лекцій не буде

Головний організатор Сергій Стуканов запевняє, що важливим елементом роботи клубу буде інтерактив. Люди гратимуть в ігри, готуватимуть і виголошуватимуть промови й просто спілкуватимуться без усяких правил. Чого точно не буде, то це «нудних лекцій», обіцяють організатори. Глобальних тем, на кшталт «національної ідеї», теж не обговорюватимуть. Приводами для розмов будуть цікавинки повсякденного життя.

Сергій каже, що клуб орієнтований передусім на молодь та організований під егідою руху добровольців «Простір свободи». Жодного фінансування він не отримає, а тому, скоріше за все, збиратиметься у приміщенні обласної юнацької бібліотеки. Організатор не вважає, що поява такого об’єднання свідчить про те, що у Донецьку досі українська існує й сприймається як іноземна.
Є люди, які можуть розмовляти українською. Ще частина людей хотіла би розмовляти весь час, але з певних психологічних причин це важко робити самому
Сергій Стуканов

«Навряд чи комусь може спадати на думку завжди розмовляти в Донецьку англійською мовою, польською чи чеською. Є люди, які можуть розмовляти українською. Ще частина людей хотіла б розмовляти весь час, але з певних психологічних причин це важко робити самому. Цей клуб покликаний дати людям можливість почутися впевненіше для того, щоб дедалі частіше спілкуватися в житті українською мовою», – зазначає Сергій Стуканов.

На наступне засідання клубу, оголошення про яке є в соціальних мережах, збираються прийти вже близько тридцяти людей. Це свідчить про те, що у Донецьку є люди, які потребують спілкування українською. Клуб допоможе таким людям об’єднатися й залучати новачків.