На Черкащині вже діє 100 пунктів обігріву

Черкаси – На Черкащині рятувальники активно розгортають пункти обігріву. Нині вже діє понад сто теплих прихистків. У самому обласному центрі соціальні працівники кілька разів на тиждень відвідують літніх самотніх людей, які не мають централізованого опалення. Попри такі превентивні заходи, в області вже троє людей замерзло на смерть. Серед жертв негоди – родина з міста Корсунь-Шевченківський.

У місті Корсунь-Шевченківський Черкаської області минулого тижня у власному будинку замерзли мати із сином. Як повідомили Радіо Свобода у прес-службі УМНС у Черкаській області, загиблі – 72-річна місцева жителька та її 29-річний син.

Судово-медична експертиза підтвердила, що літня жінка, та її син – інвалід дитинства – померли від переохолодження організму.

«Вони жили самотньо, особливо не спілкувалися з людьми – із сусідами. Сусіди знають, що так, жили мати із сином, син – інвалід дитинства. Звісно, у них були проблеми, тому що важко зараз жити усім, а з вадами якщо людина – ще гірше. Тим більше літня жінка – 72-річна, важко утримувати сина, сама жила. Усе господарство було на цій жінці, а син-інвалід особливо допомогти не міг. Що стало причиною? Можливо, заснули і забули протопити. Були версії, що це і самогубство, і необережність, але зараз вже важко щось сказати», – розповів помічник начальника управління МНС у Черкаській області Костянтин Проценко.

У профільному управлінні Корсунь-Шевченківської райдержадміністрації відмовилися коментувати ситуацію. А от в обласному управлінні Радіо Свобода повідомили, що родина загиблих жила ізольовано.

«Жінка, очевидно, соромилася того, що в неї дитина-інвалід і з такими наслідками. Вона жила ізольовано й нікого не допускала, щоб їй допомагали і підтримували її, навіть сусідів. Була фінансова підтримка цієї сім’ї: виплачували і на неї, і на дитину, але до своєї сім’ї жінка нікого не допускала», – зауважила начальник Головного управління праці та соціального захисту населення Черкаської облдержадміністрації Михайло Скляров.

У Черкасах самотніх літніх людей доглядають соцпрацівники

У самих же Черкасах, запевняють чиновники, працівники територіальних центрів по кілька разів на тиждень навідують самотніх літніх людей, які не мають централізованого теплопостачання.

«Тих, які лежачі, обходять десь по чотири рази на тиждень – чи не щодня. Деяких обходять раз чи два рази на тиждень. На балансі територіального центру дуже багато людей обліковується. У нас ще є організації двох Червоних хрестів – Соснівського та Придніпровського районів. Там також на обліку одинокі та лежачі люди», – зазначає директор департаменту соціальної політики Черкаського міськвиконкому Валерій Вишиваний.

В обласному центрі наразі діє вісім пунктів обігріву. П’ять із них працюють цілодобово. Черкаські владці запевняють: нині такої кількості теплих місць достатньо. Однак у разі потреби, особливо при зниженні температури, вони обов’язково організують додаткові місця, де можна буде відігрітися. Зокрема долучатимуть комітети самоорганізації населення. Окрім того, міські очільники вже звернулись до керівництва залізничного вокзалу із проханням, щоб на ніч його залишали відкритим для відвідувачів. Загалом же в області працює 103 пункти обігріву.

За час морозів на Черкащині замерзло на смерть троє людей. Смерть ще двох жителів області від нібито переохолодження нині з’ясовує судово-медична експертиза.