Заборона куріння дібралася і до ресторанів та клубів

Київ – Від неділі куріння в ресторанах та барах України буде заборонене. Під заборону підпадають й електронні цигарки та кальян. Відповідний Закон парламентарі ухвалили в червні цього року. Таким чином вступить повна заборона на куріння в громадських місцях. Штрафувати обіцяють не тільки за дим, а й за наявність попільничок на столі. Заборона має поліпшити здоров’я українців. Але постає запитання: як вона вплине на бізнес?

Від 16 грудня в усіх закладах харчування України забороняють курити. Законом передбачена й заборона на цигарки в нічних клубах, на території медичних, спортивних та навчальних закладів. Курити далі можна поза приміщеннями – на вулиці чи за столиками, що ззовні. Куріння також дозволяють у спеціально відведених місцях: аеропортів, вокзалів, готелів, гуртожитків та підприємств.

Якщо ж, приміром, відвідувач кафе закурить, з нього можуть стягнути до 170 гривень, а з підприємця – до 10 тисяч! А якщо ви особисто стикнетеся з фактом порушення – можна залишити запис у книзі скарг чи написати заяву до Державної інспекції з питань захисту прав споживачів. Крім того, можна викликати міліцію, яка складе протокол про порушення.

Your browser doesn’t support HTML5

Ера куріння в ресторанах добігла кінця


Ресторатори сприймають нововведення по-різному. Київський ресторатор Павло Гачковський сподівається трохи заощадити на комунальних платежах, адже задимлене приміщення потребує значного вентилювання.

Говорячи про свої плани, він зауважив: «Намагатимусь створити максимально комфортні умови для курців поза приміщенням. І варіантів два. Або літній майданчик із обігрівачами та попільничками. Чи біля закладу – місця для сидіння та знов-таки обігрівач».

За статистикою, чверть українців курить. Ресторатори сподіваються, що відтепер їхні заклади відвідуватимуть і не курці, а це переважна більшість. Водночас власники ресторанів не певні, чи закон не обернеться проти них.

«Важливо, щоб цей закон не став інструментом впливу органів, що перевіряють ресторани. На жаль, у нас досить часто таке відбувається», – наголосив Гачковський.

Заборона куріння у кафе унеможливить корупцію?

Урядовці ж запевнюють, що повна заборона куріння вигідна бізнесу. Про це заявив у п’ятницю керівник відділу контролю за тютюном Інституту стратегічних досліджень Міністерства охорони здоров’я України Костянтин Красовський.

«Нинішня редакція Закону, яка діє до 16 грудня, дає більше підстав для корупції. Зараз до вас може прийти інспектор і там, де менше 50% відведено для некурців, то він вас оштрафує. І він може вирахувати площу як завгодно. Із 16 грудня все простіше. Вийшов на 1 міліметр за приміщення – все».

Водночас експерти очікують на закриття закладів, де основний виторг припадає саме на тютюнові вироби: кальян-бари та сигарні клуби. Постраждають також нічні клуби.

Від січня цього року в Україні вже діє заборона на куріння у навчальних та медичних закладах, на дитячих та спортивних майданчиках, у під’їздах та в підземних переходах і на зупинках громадського транспорту.