«Аеросвіту» важко вийти із «зони турбулентності» через борги росіянам

Київ – Московський міжнародний аеропорт «Шереметьєво» відмовився обслуговувати рейси українського «Аеросвіту» через борг авіаперевізника. Минулого тижня інший московський міжнародний аеропорт «Внуково» теж відмовив «Аеросвітові» через борг. Чому найбільший український авіаперевізник потрапив у «зону турбулентності»?

Українська авіакомпанія «Аеросвіт» завинила міжнародному аеропортові «Шереметьєво» та російським партнерам 43,5 мільйони гривень. Тож з 11 грудня столичне летовище Росії тимчасово перестало обслуговувати рейси авіаперевізника. Пасажирів, які мали квитки на рейси «Аеросвіту», обслуговувала сьогодні авіакомпанія «Аерофлот», зазначив в інтерв’ю Радіо Свобода начальник прес-служби «Шереметьєва» Роман Геніс.

«Ми сподіваємося, що найближчим часом компанія стабілізується і погасить заборгованість перед нами та нашими партнерами в повному обсязі. Тоді це дасть нам можливість поновити обслуговування рейсів. Допоки так не буде зроблено – ми не обслуговуватимемо рейси», – наголошує Геніс.

Федеральне агентство повітряного простору Росії 11 грудня ввело обмеження на рейси українського «Аеросвіту». І знову через борг – у 2 мільйони гривень. По обіді авіакомпанія все ж сплатила борг і обмеження скасували, що підтверджує повідомлення на сайті «Росавіації».

В «Аеросвіті» замовчують реальну проблему

На сайті Airline Inform пасажири «Аеросвіту» пишуть, що 11 грудня не змогли потрапити до Москви та Санкт-Петербурга через скасування ранкових та обідніх рейсів. В авіакомпанії зазначили, що проблема зі скасуванням рейсів була пов’язана з тим, що Росія перекрила повітряний коридор. Жодного слова за борги перед аеропортами не пролунало.

«На даний момент рейси плануються та виконуються за розкладом. Сьогодні були затримки у напрямку Київ-Москва-Київ, але вильоти плануються», – прокоментували в «Аеросвіті».

Прес-секретар міжнародного аеропорту «Бориспіль» Оксана Ожигова каже, що попри те, що «Росавіація» дозволила «Аеросвіту» влітати до країни, «Шереметьєво» досі блокує авіакомпанію.

«Очікуємо інформацію щодо вечірніх рейсів «Аеросвіту». Не виключено, що ці рейси будуть здійснені в межах спільної угоди з російськими перевізниками і пасажири врешті будуть доставлені до аеропорту «Шереметьєво», – зазначила Ожигова.

Минулого тижня міжнародний аеропорт «Внуково» під Москвою теж призупинив обслуговування рейсів «Аеросвіту» – до 26 грудня. На сайті летовища «Внуково» ідеться, що «Аеросвіт» заборгував їм 7 з половиною мільйонів гривень.

Прибуток від перевезень зменшився

Аналітик інвестиційної компанії Concorde Capital Роман Дмитренко в інтерв’ю, яке оприлюднило видання Forbes.ua, зазначив, що причинами скрути авіакомпанії є: кредиторська заборгованість та зменшення прибутку від перевезень.

Раніше претензії до авіакомпанії висували аеропорт столиці Білорусі, Мінська. Також лунала критика і на місцевому рівні, зокрема із львівського летовища.